ЕС губи милиарди заради връщането на граничния контрол

ЕС губи милиарди заради връщането на граничния контрол
БГНЕС
A A+ A++ A

Селективният граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство, който беше въведен на фона на миграционната криза, ще струва на европейската икономика между 9 и 15 милиарда евро до лятото на тази година.

Това съобщи в понеделник германският вестник "Зюддойче Цайтунг", който разполага с резултатите от научни изследвания на мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo.

В средата на миналата година избирателен граничен контрол бе въведен от четири страни - Швеция, Франция, Германия и Австрия. Заради това се увеличи престоя на границите на товарните автомобили, което увеличава разходите на компаниите за логистика. Като резултат те се включват в крайната цена на стоките, което я увеличава, а търговските обеми, съответно, намаляват, посочва изданието.

Освен това селективният граничен контрол има отрицателно въздействие върху туристическата индустрия, цитира вестникът доклада на икономистите.

От Ifo изчисляват, че ако подобен режим бъде въведен в границите на всичките 22 страни членки на Шенгенското споразумение, щетите ще бъде много по-големи - от 27 до 65 милиарда евро годишно.

Европейският съюз е изправен пред сериозна миграционна криза. Миналата година над 1 милион бежанци пристигнаха само в Германия. В тези условия страните от ЕС бяха принудени да въведат избирателен граничен контрол, за да се намали по някакъв начин притокът на чужденци. В момента, благодарение на споразумения с Турция, ЕС успя да смекчи кризата.



#ЕС #загуби #граничен контрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »