Симеон Дянков: От Панамските документи ще излязат имена и на български политици

Симеон Дянков: От Панамските документи ще излязат имена и на български политици
БГНЕС
A A+ A++ A

От Панамските документи ще изскочат имена и на български политици. Това каза бившият финансов министър в първия кабинет на Борисов Симеон Дянков в интервю за предаването "120 минути" по bTV.  Дянков коментира от Вашингтон, че ако имената на политиците не излязат от българските медии, това ще бъде направено от чуждестранни издания.

Между среден 3 и добър 4 по шестобалната система пише Дянков на управлението на кабинета в момента. Преди 6 месеца бих дал доста по-висока оценка, призна Дянков. „В момента няма смелост да се правят сериозни реформи. Където те се правят, например при министър Румяна Бъчварова в МВР, всъщност се блокират в парламента и от опозицията, и от управляващото мнозинство”, коментира бившият финансов министър.

Според него здравният министър Петър Москов не си върши добре работата. В това министерство трябва да чакаме следващ министър, за да видим реални реформи, е мнението на Дянков. Публикуваме част от интервюто на Светослав Иванов:


Много се говори за скандала с офшорките. Знаем едва няколко български имена от 150 души, засега няма политици, Вие имате ли офшорка?

- Не, не съм имал, и в момента нямам офшорка. Офшорки имат предимно два типа хора. Едните са бизнесмени, които или искат нещо да прикрият, или някоя трансакция, или искат да избягват лоши данъци. В България, за радост, от няколко години имаме добър и нисък плосък данък, така че тази причина е отпаднала за повечето български бизнесмени и отпада другата причина да се прикриват разни връзки между бизнесмени и властта. В България сега ги има много, убеден съм, че и в миналото ги е имало. Ако е така, аз очаквам с нетърпение да видя офшорните кампании на някои от българските политици – и в миналото, и сега. И е интересно защо това не се появява в медиите, защото в останалите страни, където тази компания нашумява – в Англия и САЩ, големият фокус е върху политиците, не върху бизнесмените.

Това, което знаем и което беше съобщено, е, че няма български политици в списъка в тези 150 души. Нещо, в което всички хора сме длъжни да се съмняваме. Според Вас ще излязат ли имена на български политици?

- Да, според мен има български имена в този списък, също съм убеден, че те ще излязат. Дали ще излязат през българската медия, която е основен източник на тази информация, да видим. Дори да не излязат оттам, ще излязат от други места. Цялата информация е в Англия, цялата информация е в Америка, така че ако българските медии или източникът на тази информация, нарочно се бави...За мен това е нарочно поведение. Не е случайно, че се започва с бизнесмени от близкото ни минало, те ще излязат от друго място и за пореден път ще покажем, че в България липсата на свобода на словото се изявява в световни афери като офшорната афера.

В тази ситуация, слушайки Ви, аз също съм си мислел дали не може журналистът, който разполага с тези документи, да ги сподели със своите колеги, за да стане по-бърза самата обработка на тази огромна база с офшорни сметки, имена, абревиатури, но засега това не се случва. Вие бяхте финансов министър, може би разполагате с офшорни сметки на политици в различни части на света. По време на Вашия мандат като министър имаше друг скандал със сметки в Швейцария, тогава германците поискаха отваряне на тези сметки.

- Да, точно така. 2010 г. имаше скандал с изтичане на информация в швейцарски сметки, те стигнаха до Германия, ние пробвахме да вземем от германските власти малко от тази информация. Беше трудно, но информацията дойде и в НАП, и в Министерството на финансите. По същия начин трябва да се действа и сега. Аз бих посъветвал   и българските медии, и самата власт да не чакаме един-единствен източник, който има интерес всеки ден по малко да изважда бизнесмени, съмнявам се да изважда политици, поне не изглежда така. Тази информация я има в Германия, в най-голямата медия, която тръгна с това. И аз бих казал, че и властта, и другите медии трябва вече да поискат от този източник. Има и други източници, не е начинът, по който в момента става, капка по капка, и все едно няма политици в тези списъци.

Звучите като човек, който е убеден, че има политици. С какво е подплатено това Ваше убеждение?

- Просто разглеждайки другите държави. В някои други страни се почна както в България. Италия е такъв пример. След като италианските власти започнаха да ровят и казаха, че ще стигнат директно до информацията, внезапно се оказа, че има политици, и то доста - на национално и местно ниво. Убеден съм, че в България при по-голяма активност от страна на властите и другите медии ще стигнем до тази информация. Не е логично да се виждат сметки отпреди 20-25 години, от началото на прехода, тогава данъците бяха доста по-високи, имаше обективна причина. Но след като намалихме данъчното бреме, съм убеден, че другата теза, тази, която споменах, за съвместната работа между някои медии и някои политици продължава и днес, продължава и през целия преходен период. И това е по-интересната част от тези данни. Щом излезе в Исландия, щом излезе в Англия – държава, която има много резки регулации по тази тема, съм убеден, че български политици са замесени в това.

Затова ли сравнявате с Уотъргейт?

- Да, затова го сравнявам с Уотъргейт, защото веднъж като излезе цялата информация, помните доста трудно и болезнено излезе цялата информация, трябваше близо година да излезе тогава, но когато излезе, се видя колко корумпирана е цялата политическа система в САЩ преди 40 години. Ние се съмняваме в нашата политическа система, често сме говорели по един или друг повод защо не вярваме на нашите политици, от края на миналата седмица излезе нова информация от Европейската банка за възстановяване и развитие, че над 70% от българите са недоволни от властта, смятат, че политическата власт не работи в техен интерес. Точно затова очаквам Панамските документи да покажат как е работила задкулисно властта в продължение на години.

Какво очаквате - Панамските документи да покажат зависимости между бизнесмени и политици?

- Очаквам да излязат два типа офшорки, два типа сделки. Първата, която почва да излиза, но само от страна на бизнесмени по време на приватизацията в България, 90-те години, началото на 2000 година, когато доста приватизации минаха, голяма част от тях минаха по неособено прозрачен начин и държавата не получи голямо количество пари. Ще е интересно да се види къде са отишли голяма част от тези пари, аз съм убеден, че са отишли при политиците, които тогава са водели политически процес и съответно приватизациите. Убеден съм, че сред тях има и хора с офшорки. Втората група, която и в момента съществува в България и която се изхранва основно от това да работи с едни или други бизнес интереси в ущърб на държавата, особено с обществени поръчки. Така че очаквам и в сегашните политици да излязат имена с офшорки.

Тоест Вие направихте директния паралел: история на прехода с историята зад офшорките. Нещо, за което говорим в „120 Минути“ от миналата седмица. Сега, говорейки за новото време и политиците, които чрез свои бизнес фаворити се изхранват по някакъв начин, да Ви попитам нещо. Статистиката показва, че офшорни фирми от Вирджинските британски острови са сред най-големите инвеститори в българската икономика. Това какво означава?

- Според мен означава, че една част от спечелените обществени поръчки, защото в последните години големите сделки в България са покрай европейски средства, главно покрай големи обществени поръчки значителни средства влизат в държавата. Ние се хвалим с това, това е положителна черта да получаваме евросредства, но от друга страна, кой изпълнява тези поръчки, съмняваме се. Знаете, че дори в началото на тази година премиерът Борисов реши, че някои от обществените поръчки не изглеждат добре и ги прекрати, което само по себе си показва, че има проблем, но ние имаме обществени поръчки по евросредства вече 7-8 години. Значителна част от тях са влизали в ръцете на бизнесмени, които са се разбирали с част от политическата класа. Това очаквам да излезе в някои от офшорните сметки.

Ако Вие сте прав в това, което прогнозирате, то би имало 2 последствия: политическа криза на местно ниво и евентуално връщане на пари в Брюксел в големи размери, това е един от вероятните сценарии по Вашата логика.

- Да, вероятен сценарий е. Първо, видяхме, че политически кризи в някои държави има и тепърва ще има, видяхме, че един премиер падна от власт, в Лондон също се вижда как Дейвид Камерън в момент в който Брекзит е основната тема и цялото правителство и цялото общество се занимава с това, цялата минала седмица той показваше данъчната си декларация от последните 10 години, извиняваше се, че е направил такава грешка и беше открит, че е направил персонална грешка. За сравнително малка сума. Ако в България излезе такава информация, а съм убеден, че ще стане, какво да се прави с политиците, каква отговорност да се търси от тях и какви суми ще трябва да се връщат в Европа? За мен това е възродителен процес, защото получаваме много пари от Европа, но ако се окаже, че не са добре използвани, част от тях влизат в нечии джобове, по-добре е да се изчисти системата.

Господин Дянков, в този контекст припомням, че Вие бяхте финансов министър, доколко бяха нагласени тези обществени поръчки – по Ваше време и сега, а и преди това?

- Трудно е да се каже, затова ни трябва и информация отвън, Панамските документи представляват много добър източник на информация, която по разбираеми причини не стига до финансовия министър. Защото ако беше стигнала до нас, ние и НАП, и митници, и самото министерство щеше да действа по съвсем различен начин, но корупцията е нещо скрито. Виждате, политици, бизнесмени, някъде на тъмно, далеч от хорските очи се разбират за обществени поръчки. Така че на вашия въпрос – не, нямахме такава информация за изкривяване на обществени поръчки. Също искам да кажа, че първите години на нашата власт, когато министър беше Росен Плевнелиев, по негова инициатива, която смятам за много полезна, всички обществени поръчки се правеха на най-ниска цена. В този случай е по-трудно да се правят разбирания относно кой да спечели обществената поръчка. В последните години това не е така, не се печелят на най-ниска цена, според мен създава доста по-голяма възможност за корупция, разбирателство за самата процедура.

Два други въпроса, свързани с разход на публични средства. Позицията Ви по здравната реформа на Петър Москов, подкрепяте ли начина, по който Москов прави реформата?

- Не, не я подкрепям. Първо, няма такава реформа, явно се говори много, дават се различни и често екзотични идеи относно това, което трябва да се направи в здравеопазването. Много допълнителни пари влязоха в здравеопазването – и миналата година с над половин милиард, и по-миналата година с 380 милиона, така че за последните 2 години и малко над 1 милиард лева допълнителни пари са влезли в здравеопазването. Това не е някаква промяна или ако има промяна, то тя не е за добро. Смятам, че това в министерство трябва да чакаме следващ министър, за съжаление, за да видим реални реформи. Реформите, които сега се говорят или са твърде малки, или като пръстовите отпечатъци откровено ни връщат назад по времето на комунизма.


#Дянков #офшорни компании #политици #Уотъргейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »