Еврокомисията бойкотира Евро 2012 в Украйна заради Тимошенко

Еврокомисията бойкотира Евро 2012 в Украйна заради Тимошенко
Председателят на ЕК Барозу (вдясно) заедно с тогавашния премиер на Украйна Юлия Тимошенко през декември 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Всички еврокомисари ще пропуснат Европейското първенство по футбол в Украйна в знак на протест срещу делото срещу Юлия Тимошенко, съобщиха от мисията на Евросъюза в Киев.

„Както вече знаем, председателят (на Европейската комисия Жозе Мануел) Барозу няма никакви намерения да пътува до Украйна или да посещава което и да е от събитията на тазгодишното Европейско първенство по футбол. Мнението му се споделя от всички еврокомисари“, обявиха от мисията във „Фейсбук“, цитирани от АФП и БГНЕС.

Междувременно руският премиер Владимир Путин настоя, че делото срещу Тимошенко не би трябвало да се свързва с Европейското първенство по футбол и останалите спортни събития.

Украинската опозиционерка, бивш премиер на страната, която се намира в затвора от август 2011 г., а на 20 април обяви гладна стачка, има проблеми с гръбначния стълб и твърди, че била подложена на насилие в затвора.

Снимки, на които се виждат хематоми по ръцете и корема й, бяха публикувани от украински медии миналата седмица.

Тимошенко бе осъдена за злоупотреба с власт на седем години затвор именно заради договора за доставки на руски газ, който тя сключи с Путин след газовата криза през 2009 г. Самата тя твърди, че случаят е разправа с нея от политическия й противник, настоящия украински президент Виктор Янукович.

#Владимир Путин #Юлия Тимошенко #Украйна #Русия #Виктор Янукович #Евро 2012 #ЕК #Европейската комисия #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »