Симеон Дянков: "Панамагейт" ще осветли тайната приватизация от българския преход

Симеон Дянков: "Панамагейт" ще осветли тайната приватизация от българския преход
A A+ A++ A

Според бившия финансов министър Симеон Дянков документите, които станаха публични в рамките на финансовото разследване "Панамагейт", ще осветлят приватизацията по време на прехода. Това заяви Дянков в интервю за БНР.

Като икономист тази част ми е най-интересна от "Панамагейт" – какво ще разберем за сравнително лошия преход в България, основно около приватизацията и смятам, че това ще излезе във файловете, смята бившият финансов министър.

"Документите, които започват да излизат покрай „Панамагейт“, биха могли и в България, и въобще в страните на прехода, да ни покажат историята, в която ние се съмняваме, но нямаме достатъчно документация, а именно - как е станала приватизацията, на какви цени реално е станала. Всички смятаме, че тези цена са доста по-ниски, отколкото струват активите и излиза въпросът - къде са другите пари… А другите пари вероятно са точно в този тип офшорни сметки, платени на политици от крайните победители в тези приватизационни процеси", коментира Симеон Дянков.

Според него  т.нар. "задгранични дружства" от преди прехода и от неговото начало у нас са изиграли същата роля като офшорните компании за износ на капитали извън страната. "Първо, защото много малко хора са знаели за съществуването и въобще детайлите за тези задгранични търговски дружества, и в самото начало на прехода ни от комунизма, всъщност тези пари са били по сметки, точно като офшорни сметки един вид, извън България. Хората, които са знаели за съществуването им, понеже са били доста малко, са имали единствени достъп до тях и просто тези пари са останали в чужбина за собствено използване, както, според мен, и голяма част от офшорните сметки на политици, които в момента по целия свят започват да излизат една след друга", аргументира тезата си той.

Забавеният икономически ръст и "Панамагейт" бяха двете основни теми на традиционната среща на финансовите министри с МВФ и Световната банка във Вашингтон. По данни на МВФ, България и Източна Европа като цяло са с по-нисък икономически ръст от очаквания. Това е сред причините Фондът да понижи първоначалните си годишни прогнози тази седмица.

#Симеон Дянков #Панамагейт #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"