Орешарски: Кабинетът "Борисов-2" ни обрича на застой

Орешарски: Кабинетът "Борисов-2" ни обрича на застой
БГНЕС
A A+ A++ A

Бих искал да говорим много повече за развитие, а не за стабилност. Без развитие страната изостава. Доста близки са думите стабилност и застой. През 80-те години на ХХ век също говорихме за стабилност, нямаше протести, но всъщност имаше застой, а това не беше добро за България. Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски по БНТ.

Кабинетът „Борисов 2“ - ни обрича на 4 години застой

Той коментира дали коалиционното правителство на Бойко Борисов ще изкара цял мандат. Според Орешарски демокрация е устроена така, че е хубаво правителствата да изкарват цели мандати, за да могат да реализират своите програми. От тази гледна точка той смята, че не е толкова добре да има чести предсрочни избори, но те се налагат, ако по някаква причина правителството не може да реализира своята програма.

„Не е най-важното дали това правителство ще издържи 4 години. Най-важното е какви цели бяха обявени от кабинета Борисов, когато дойде на власт, и дали те се изпълняват. Тези цели не се изпълняват. Това правителство означава четири години да стоим на едно място“, категоричен е бившият премиер /2013-2014/ и финансов министър /2005-2009/.

Целта ми бе да стабилизираме приходите

 Орешарски подчерта, че законодателните и други мерки, които е предприел, за да увеличи приходите в държавната хазна по времето на своя мандат сега дават резултати и премиерът Борисов отчита големи многомилиардни постъпления.

„Удовлетворен съм, че мерките, които предприехме по време на моя мандат, сега дават резултати, особено в приходните агенции“, каза той и зададе риторичния въпрос: „Ако толкова добре сегашното правителство на Бойко Борисов събира приходи, защото не го направи и през първия си мандат. Явно нещо им е пречило“.

„През целия първи мандат на Борисов слабата събираемост беше един от основните проблеми. Моята цел беше да стабилизираме приходите. Това го постигнахме със законодателни мерки. Сега сме свидетели, че тези мерки дават резултат“, каза бившият министър-председател.

Гледайте не кредитите, а нарастването на дълга

„Винаги една част от новите дългове служат за плащането на стари, така нареченото превъртане на дълга. Лошото е, че една част от тези кредити са за покриване на дефицити. Ние сме вече 6 години на дефицит и ако в началните години 2009-2010 имаше обяснение с кризата, то днес ние нямаме оправдание за политиката на дефицити. Трябва да се стремим към балансиране на бюджета“, каза Орешарски и добави: „Гледайте не взимането на кредитите, а нарастването на дълга. Затова казвам, че сме в началото на дългова спирала“.

Според него подобна политика може да доведе до ситуация като при нашите южни съседи, които са принудени да орязват социалните програми и други харчения, както и да водят политика на рестрикции. „Истинският проблем с увеличаването на дълга ще бъде почувстван от някои от следващите кабинети. Затова казвам, че ние сме в началото на дълговата спирала“, подчерта Орешарски.

#Орешарски #застой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »