"Брекзит" може да провокира Шотландия този път да изберат излизане от Великобритания

"Брекзит" може да провокира Шотландия този път да изберат излизане от Великобритания
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Възможното излизане на Великобритания от Европейския съюз е един от основните рискове пред европейската и британската икономика. Именно той е и в основата на аргументите "за" и "против" т.нар. "Брекзит". Пред "Хоризонт" главният икономист на базираната в Лондон организация "Global counsel" Грегор Ъруин обърна внимание, че не е ясно какви ще са икономическите взаимоотношения с Европейския съюз при евентуалното излизане на Обединеното кралство: Има няколко възможни модела за развитието на икономическите връзки.

Единият е свързан с европейското икономическо пространство, което е почти еднакво с Европейския съюз. Това ще позволи на Великобритания да запази достъпа си до единния пазар, но да не е изложена на такова политическо влияние. В другия спектър е връзка, подобна на тази с Канада. Тя е базирана на търговско споразумение, което ще позволи на Великобритания да контролира мигрантските потоци. Това обаче ще ограничи някои възможности за достъп до единния пазар.

По думите му, замесването на името на британския премиер Дейвид Камерън в "Панамските досиета" ще има маргинален ефект върху мнението на избирателите. Камерън е един от защитниците на тезата, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз.

Когато се заговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз, се повдигна и въпросът за повтарянето на референдума в Шотландия. Въпреки че преди време шотландците избраха да останат част от Обединеното кралство, евентуалният Brexit може да ги провокира да повторят референдума и този път да изберат излизане от Великобритания, коментира пред "Хоризонт" Конър Хоустън, който ръководи платформа за дебати в Северна Ирландия:

Мисля, че Шотландската национална партия, която е сред доминиращите политически сили в страната, даде ясно да се разбере, че евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз ще бъде използвано като аргумент за нов референдум. Тогава ще бъде много интересно как ще гласуват шотландците - дали ще изберат близка връзка с Великобритания и отказ от европейските възможности или ще изберат да останат близо до Европейския съюз чрез излизане от Великобритания.

Още по-интересен е дебатът от гледна точка на Северна Ирландия. Това е единствената държава в рамките на Обединеното кралство, която има сухопътна граница с друга държава, а именно - с Република Ирландия.

В Северна Ирландия дебатът за излизането от Европейския съюз има определени специфики, заяви Конър Хоустън:

При нас има един уникален аспект, а именно т.нар. Мирен фонд, който цели да подпомогне социалното и икономическо развитие в пограничните територии между Северна Ирлания и Република Ирландия. Веднага възниква въпросът, ако излезем от Европейския съюз, ще продължат ли субсидиите от Европа. Освен това е много важно, че това е сухопътна граница. Ако шофирате от Белфаст до Дъблин, дори няма да разберете, че има граница. Ето защо отново възниква въпросът ще остане ли този режим или ще се появи митница и граничен контрол. Именно това прави дебатът в Северна Ирландия уникален, защото този въпрос не засяга хората в Англия, Уелс и Шотландия.

 

#Brexit #Великобритания #ЕС #Дейвид Камерън #Северна Ирландия #Шотландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"