Папа Франциск посети мигранти на остров Лесбос

Папа Франциск посети мигранти на остров Лесбос
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ридаещи мигранти и деца без придружители, предприели сами рискованото пътуване до Гърция, посрещнаха днес папа Франциск в приемния център Мория на остров Лесбос. Главата на римокатолическата цъква им отправи посланието, че не са сами, предадоха "Асошиейтед прес" и ДПА, цитирани от БТА.

"Днес исках да бъда с вас. Искам да ви кажа, че не сте сами", заяви Франциск в реч пред мигрантите в лагера Мория. "Ние дойдохме, за да обърнем внимание на света към тази тежка хуманитарна криза и да молим за нейното разрешаване", каза още папата, цитиран от ДПА.

Главата на римокатолическата църква се здрависа със стотици търсещи убежище в лагера, където са настанени близо 3000 човека. По рано през седмицата гръцката държавна телевизия съобщи, че 10 от тях ще отпътуват за Ватикана след тази визита. Имената им са били изтеглени на случаен принцип, съобщи "Ройтерс".

Много бежанци коленичиха и не сдържаха сълзите си при наближаването на папата. Други скандираха "Свобода! Свобода!", докато той преминаваше.

Без да може да овладее риданието си, мъж коленичи пред папата и каза: "Благодаря, Боже! Благодаря! Моля те, отче, благослови ме!" Група непълнолетни момчета, стигнали без родители до гръцкия остров след опасно пътуване от родните си страни, приветстваха на входа на лагера папата. Някои носеха сирийския флаг.

После Франциск, придружаван от вселенския патриарх Вартоломей и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, продължиха към жените и децата, чакащи зад ниска метална бариера. Те се здрависваха с тях и потупаха някои от децата по бузите, а част от събралите се бежанци правеха снимки с мобилните си телефони.

Деца предлагаха на папата свои рисунки и Франциск похвали едно момиченце за картината й, която предаде на персонала си със заръката да не я сгъват.

По-рано същия ден Франциск е приел за кратко с кандидата за президентската номинация на демократите в САЩ Бърни Сандърс. На срещата, която не е била планирана предварително, двамата са обсъдили морала в световната икономика, съобщава "Ройтерс".

 

 

#папа Франциск I #мигранти #бежанци #Лесбос #Гърция #църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници