По отсечката на "Хемус", за която поръчката бе спряна, все пак ще се кара със 140 км/ч

По отсечката на "Хемус", за която поръчката бе спряна, все пак ще се кара със 140 км/ч
Снимка: АПИ
A A+ A++ A

По отсечката на магистрала "Хемус" между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч, обществените поръчки за строителството на която бяха отменени, все пак ще може да се кара с максимално разрешената в България скорост от 140 км/ч. В това увери шефът на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред "Дарик" радио.

Премиерът Борисов спря поръчката през февруари заради съмнения, че може да е нагласена, а впоследствие беше дадено и друго обяснение - че проектът е прекалено скъп за изпълнение. "Сега препроектираме, ако минем през друго трасе, ... ако махнем тази голяма лента между двете платна, ако намалим скоростта на 120 км/ч., радиусите на завоите са намалени и това води до намаляване на цената на строителството",бше казал Борисов дни след спирането на поръчката.

Това е така, защото при проектирането се залага по-висока реална скорост от разрешената. Например, при първия проект се е допускало, че по отсечката ще може да се кара безпроблемно със 170 км/ч - неоправдан лукс според Лазаров. Той даде друг пример и с вече изградения участък до Ябланица, проектиран за максимални 120 км/ч.

 

#магистрала "Хемус" #Ябланица #Лазар Лазаров #пътна инфраструктура #скорост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"