Папазов: Морска администрация – във Варна, агенцията по рибарство – в Бургас

A A+ A++ A

Мястото на „Морска администрация“ е във Варна, а Агенцията по рибарството и аквакултури (ИАРА) трябва да се премести в Бургас, според директора на Пристанище Варна Данаил Папазов.

Така Папазов коментира инициативата на вицепремиера Симеон Дянков за разселване на над 20 държавни агенции в провинцията.

„Мястото на „Морска администрация“ е във Варна, защото тук е образованието и са съсредоточени най-много морски фирми. Агенцията по рибарството и аквакултури (ИАРА) трябва да се премести в Бургас, тъй като там беше океанският риболов и кадрите, които разбират от този бизнес, са именно в южния морски град“, заяви Папазов по Дарик радио в четвъртък.

Намеренията на правителството за децентрализация на висшата държавна администрация предвиждат обратното - ИА „Морска администрация“ да отиде в Бургас, а рибарската агенция – в морската столица.

Папазов смята, че ако „Морска администрация“ отиде във Варна, всички административни въпроси ще се решават много по-бързо, тъй като сегашният път през София е много сложен.

„Администрацията ще се намали, защото в момента имаме паралелни структури и във Варна, и в Бургас. Същото звено е развито на централно ниво и в София. При евентуалното преместване на агенцията едната структура най-малкото ще изчезне“, аргументира се шефът на пристанището.

Той смята, че преди да се вземе окончателното решение за преместването на агенциите, трябва да се направи дискусия, най-малкото между специалисти, за да се види кой е правилният път.

„Не бива да се изпада в провинциализъм – да бъде при нас, защото ние сме по-добрите. Това го изключвам като дискусия, въпреки че всички форуми в момента са загрели от такъв провинциализъм“, посочи Папазов.

Според него децентрализацията означава сваляне на отговорности на по-ниски нива, а не механичното преместване на администрация.

Папазов е твърдо за закриването на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ в София, тъй като според него то спъва развитието на пристанищната дейност у нас.

„Това е едно централно звено, в което е концентрирано цялото имущество на всички пристанища в България, а в София не се познават в детайли проблемите  във Варна, Бургас, Русе. Коренно различни са проблемите пред отделните пристанища. Механичното централизиране, което се случи преди 10 години, беше много погрешна административна реформа“, изтъкна директорът.

#Данаил Папазов #пристанище Варна #Варна #Бургас #Морска администрация #ИАРА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"