Народното събрание организира Ден на отворени врати

Народното събрание организира Ден на отворени врати
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

По повод Деня на Конституцията – 16 април, Народното събрание организира Ден на отворени врати, съобщават от парламента.

На 16 април 2016 г. Народното събрание организира Ден на отворени врати. Инициативата е по повод Деня на Конституцията и 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I.

В Деня на отворени врати посетителите ще могат да разгледат изложба, в която са показани оригиналите на четирите български конституции от 1879, 1947, 1971 и 1991 г. На 12 информационни табла, посветени на Конституцията на Република България, са представени интересни факти, снимки и документи, илюстриращи работата по изработването и приемането на четирите основни закона на България. Сред експонатите е и председателският звънец от Учредителното събрание във Велико Търново.

Епископската митра, жезълът и лични вещи на Екзарх Антим І, който е председател на Учредителното събрание, приело Търновската конституция, ще могат да видят още посетителите в Деня на отворени врати. Животът и дейността на Антим I е представен на 16 табла, на които е поместена и информация за събитията, свързани с борбите за създаване на българската екзархия и работата на Учредителното събрание след 1879 г.

Денят на отворени врати ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 15.00 часа. Председателят на парламента Цецка Цачева ще посрещне първите посетители в Народното събрание.

Експозицията по повод Деня на Конституцията е организирана в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви”, Националния църковен историко-археологически музей, Регионалния исторически музей – Велико Търново, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий”.

#Народно събрание #отворени врати #Конституция #Цецка Цачева #Екзархия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"