Болници в цялата страна са с просрочени задължения

Болници в цялата страна са с просрочени задължения
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Дълговете на болниците с нов рекорд. Над 148 милиона лева просрочени задължения имат лечебните заведения, които са с поне 50% държавно участие. 

В топ 3 на най-големите длъжници са многопрофилната болница в Стара Загора, която има непогасени задължения за над 21 милиона лева. Над 17 милиона са дълговете на специализираната болница за лечение на хематологични заболявания. Третият дежурен длъжник е „Пирогов” с над 13 милиона лева.

Звукът от апаратите е едно от малкото неща, които се чуват в болничните реанимации и е знак, че има надежда.

Парите от бюджета на Здравната каса покриват едва половината от лечението за един ден. Останалото е за сметка на лечебното заведение.

Миналата година министър Петър Москов въведе нов начин на финансиране на болниците. Лечебните заведения вече не могат да харчат повече от 90% от фактурираното през миналата година. Ако пък превишат, Касата няма да им го доплаща. Целта е болниците да лекуват, а не да се стремят към все повече средства от бюджета.

"Този бюджет е създаден там и се охранява от министерството и Касата, за да отговаря на вашите потребности, а не на бизнес плана на определена болница. И това нещо пресичаме в момента", заяви Москов.

Доколко пресичането е факт, е спорно, защото болниците все още харчат повече, отколкото получават и така излизат на минус.

Едно изглежда е сигурно - че независимо от финансовите трудности болниците няма да спрат да приемат пациенти за лечение. Практиката до момента е, че колкото и да е голяма дупката в касата, то тя в крайна сметка се покрива от държавата.

 

 

 

#болници #задължения #дълг #здравна каса #Петър Москов #пациенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »