Московски: БДЖ е зле, но ще оцелее

Московски: БДЖ е зле, но ще оцелее
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще го бъде ли БДЖ?, попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на парламентарния контрол министъра на транспорта Ивайло Московски.

Транспортният министър успокои народния избраник заявявайки, че в ход е стратегия за оздравяване на железницата.

Тази година е жизнено важна за БДЖ, посочи Московски. Амбицията на кабинета е тази година да се платят всички задължения на дружеството към кредиторите. Министърът на транспорта предупреди, че във всеки един момент кредиторите могат да обявят БДЖ в несъстоятелност. Затова и транспортното ведомство непрекъснато преговаря с кредиторите.

По думите на Ивайло Московски стана ясно още, че има план за погасяване на всички задължения на БДЖ. Той посочи, че ще има обновяване на подвижния състав, а също така се предвиждат сериозни инвестиции, които ще помогнат пътнически превози да са стабилни години напред. За целта обаче била нужна политическа стабилност.

Миналата 2015 година БДЖ е завършил на загуба от 27 215 000 лв. като за сравнение през 2014 година дружеството е било на загуба от 50 577 000 лв.
През миналата година БДЖ е изплатила задължения към финансови институции в размер на 75 837 000 лв.

Според Ивайло Московски обаче намалява ефективността и конкурентоспособността на БДЖ като превозвач. Нямало засилено търсене на услугата, предлагана от дружеството. За сметка на това обаче се увеличавал делът на използването на лични превозни средства.

Иначе министърът се похвали още с това, че намаляват задълженията на "Товарни превози".

В компанията работели 3200 души, които редовно си получавали заплатите и редовно им били изплащани осигуровките. Иначе за миналата година товарни превози са реализирали 8 млн. тона товар. 



#БДЖ #Ивайло Московски #ефективност #превозвач #товарни превози #превозвач #товар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »