По 68 млн. лева годишна лихва ще плаща НЕК по заема за разплащането с двете американски централи

По 68 млн. лева годишна лихва ще плаща НЕК по заема за разплащането с двете американски централи
БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания ще плаща около 68 милиона лева годишно като лихва по заема, който договаря, за да може да се разплати с двете американски централи от комплекса "Марица-изток". Това е записано в годишния отчет на НЕК, внесен в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Компанията ще има една година гратисен период за плащанията на основния заем. Сумата, която се договаря, е в размер до 650 милиона евро.

Дългът на енергийната ни компания към двата ТЕЦ-а е 1,8 милиарда евро.

НЕК има и още два кредита от Българския енергиен холдинг общо за 1,209 млрд. лв. и са за 10 годишен период за изплащане на просрочени задължения към доставчици на еленергия.

Общите плащания по двата кредита от БЕХ ще бъдат около 111 млн. лева годишно.

Отделно по други кредити, получени от БЕХ, има плащания в размер на 21 млн. лева за разсрочени лихви.

Значително намаление на дефицита

Дефицитът на Националната електрическа компания намалява на 220, 950 млн.лв., става ясно от предварителния отчет на компанията. За сравнение през миналата година той е бил в размер от 588, 994 млн. лв.

Като цяло загубата на НЕК намалява с 368, 044 млн.лв.или с 62,5%, което е резултат от промените в енергийното законодателство, се посочва в документа. Компанията обаче продължава да поддържа високо ниво на задлъжнялост. Общата сума на задълженията към края на 2015 г. е 3, 417 млрд.лв., като спрямо декември 2014 г. те са намалени с 62 млн.лв., или с 1,8% спрямо края на 2014 г.

Най-голямо към края 2015 г. спрямо същия период на 2014 г. е задължението на НЕК към доставчиците на енергия – 1, 528 млрд.лв.(44,7%), следвано от дружествата в групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – 1 млрд.321 млн.лв. (38,7%). Дълговете на електрическата компания към банки за сметка на това е сравнително ниско – едва 5,3% или 180 млн.лв.

Общата ликвидност на компанията според предварителния отчет към края на 2015 г. спрямо година по-рано се подобрява, но все още е под нивата, определени от международните банки кредиторки. Дружеството продължава да работи при отрицателен нетен оборотен капитал от 1 млрд.274 млн. лв., при отчетен за 2014 г. - 960 млн.лв., което показва липсата на свеж финансов ресурс, се посочва в документа.

Загубите

НЕК реализира основно загуба на регулирания пазар, но в резултат на промените в енергийното законодателство та намалява. Така например според предварителния финансов отчет за времето август-декември, когато влизат в сила законовите промени и съответно новите ценови и регулаторни условия НЕК отбелязва печалба от 22 млн.423 хил. лв.

Така например ефекта от намаления дял на електроенергия от възобновяеми източници се изчислява в по-ниски разходи за НЕК от порядъка на 103 млн.лв.В същото време в доклада се казва, че „отчетената преференциална цена за този период е по-висока с 44,66 лв./МВтч, спрямо прогнозираната от КЕВР, което в стойностно изражение е 36 млн.лв. По-високи разходи. Общият ефект върху финансовия резултат е 67 млн.лв.“ Очакването е положителният ефект от намаления относителен дял да започне да се отразява през първите месеци на 2016 г., когато производителите ще започнат да изпълняват определеното за годината нетно производство.

Високоефективната енергия

Ефектът от мерките за производството на енергия по високоефективен начин се изчислява на 35 млн. лв.

Електрическата компания е получила от фонд „Сигурност на електроенрегийната система“ и набрани средства в размер от 183 млн. и 200 хил.лв., които е използвала за разплащане на задължения. В частност става въпрос за изплащане на натрупаните дългове от НЕК към крайните снабдители за изкупената електроенергия от ВЕИ по преференциални цени.

През следващия регулаторен период Фондът "Сигурноста на електроенергийната система" ще трябва да покрива разходи на НЕК 497,893 млн. лв. за компенсации на разликите в цените за разполагаемост по договорите с двете американски централи, компенсации за зелената енергия и на разходите, невъзстановени от фонда за въглеродни емисии.

На база на тези разчети, НЕК иска цена от 47,41 лв. за мегаватчас  за надбавката "задължение към обществото". В момента тя е близо 19 лева за мегаватчас.

Предложението е направено на базата на разчетите за разходите на НЕК за компенсиране на разликите в цените за разполагаемост по договорите с двете американски централи, компенсации за зелената енергия и на разходите, невъзстановени от фонда за въглеродни емисии.

Вероятно тази мярка ще бъде посрещната "на нож" от част от потребителите - да си припомним популистките вопли на работодателските организации от края на миналата година - но ще позволи на държавната електрокомпания да продължи пожителната тенденция на преодоляване на дисбалансите и намаляване на дефицита.



#НЕК #дефицит #загуби #кредити #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници