Гърция е на крачка от ново споразумение с кредиторите

Гърция е на крачка от ново споразумение с кредиторите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Споразумението между Гърция и международните кредитори за пакет с реформи, който ще отключи нови заеми и ще проправи път за разговори по облекчаване на дълга, е близо до постигане, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от медиите.

„От гледна точка на ЕК виждаме, че имаме напредък с Гърция и финализирането на прегледа е в рамките на достижимото”, добави той.

Домбровскис обясни, че Гърция постига напредък в изчисляването на фискалното влияние, което очаква от различните реформи, така че да постигне целта за първичен излишък от 3,5% от БВП през 2018 г., както бе съгласувано със заемодателите миналата година.

„Много работа е свършена през последните няколко месеца. Ако има воля от всички страни, нещата могат да приключат за относително малко време”, добави вицепрезидентът на ЕК.

Разговорите около реформите в Гърция се влачат от миналата година отчасти защото Международният валутен фонд (МВФ) и правителствата от еврозоната не могат да се споразумеят за някои икономически предположения и сценарии за това как може да се развие гръцката икономика.

„Работим конструктивно с МВФ. Има известни различия в оценката за размера на фискалните усилия, необходими за постигане на целите, но различията са преодолими”, увери Валдис Домбровскис.

 

 

#Гърция #кредитори #споразумение #дълг #МВФ #БВП #реформи #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"