Министерство на отбраната обяви поръчка за покупка на десет двигателя за МиГ-29

Министерство на отбраната обяви поръчка за покупка на десет двигателя за МиГ-29
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за доставка на десет двигателя за самолети МиГ-29, съобщи пресцентъра на ведомството. Те могат да бъдат нови или ремонтирани и ще гарантират летателната годност на пет изтребителя.

Документацията към обществената поръчка уточнява, че може да не бъдат купени всички двигатели, а само толкова, за колкото има средства. Става ясно също, че ще бъде предпочетена икономически най-изгодната оферта. 

Едно от изискванията към участниците е да могат да доставят моторите до година след заявката, като гарантират срок на служба на агрегатите от поне 6 години. България вече подписа и договор с Полша на стойност около 12 млн. лева за ремонт на шест самолетни двигателя за МиГ-29. Първите два вече бяха монтирани от специалисти в авиобазата Граф Игнатиево и в началото на година военният министър Николай Ненчев обяви, че бойната авиация разполага със седем изправни изтребителя.

При лансирането на идеята за покупка на нови двигатели в началото на годината министърът уточни, че ако се изберат нови агрегати те ще са руски, но няма да се вземат от Русия. Очакванията са оферти да дойдат от страни от ЕС и членки на НАТО, които имат на склад подобни резерви части.

Както е известно България планира да купи 16 нови или основно ремонтирани бойни самолети от нов тип. Правителството вече одобри този разход, макар да не е ясно от къде ще се вземат парите. Така или иначе, дори процедурата да тръгне до края на годината, новите машини могат да поемат охраната на българското небе през 2020 година. Това е и причината да се удължава ресурса на руските МиГ-29, който ще се използват до тогава.

#Министерство на отбраната #самолети #МиГ-29 #двигатели #Полша #оферта #Граф Игнатиево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"