Протестиращи и полиция се сблъскаха в Париж преди телевизионно интервю на Оланд

Протестиращи и полиция се сблъскаха в Париж преди телевизионно интервю на Оланд
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращи срещу реформите на правителството на френския президент Франсоа Оланд се сблъскаха с полицията в Четвъртък , в навечерието на телевизионно интервю на президента, чрез което държавният глава планираше да повиши популярността си в кампанията си за президентските избори през 2017 г.

В четвъртък вечерта стотици демонстранти предизвикаха безредици в Париж по време на демонстрация, която започна на площад „Република“. Протестиращите първоначално са възнамерявали да се запътят към Елисейския дворец, за да посрещнат президента Оланд, който тогава имаше интервю в телевизионно предаване, съобщава Ройтерс.

Протестите в Франция продължават вече от близо месец и са срещу предложение за законопроект на управляващите социалисти, което според профсъюзите и студентите ще наруши редица трудови права, т.к. ще разреши на бизнеса да уволнява по-лесно работници. Правителството взе мерки в отговор на недоволството на гражданите, като оряза най-спорните части от законопроекта. То отхвърли ключовата мярка за тавана на обезщетенията, определяна от трудовите съдилища. Според бизнеса въвеждането на такъв лимит ще насърчава компаниите да наемат нови служители, защото ще направи по-предвидими разходите за уволнение. Мярката обаче се оказа недостатъчна.

„Направените промени са козметични, те са за да потушат недоволството и да създадат раздор сред младите хора и работещите. Но сме благодарни , че все още сме заедно на улицата „, заявиха протестиращи студенти.

Агенциите междувременно публикуваха резултати , които показват намаляващата подкрепа за президента Оланд. 76% от участвалите в допитването смятат , че той трябва да се оттегли за да може да бъде избран по достоен кандидат от партията на социалистите за участие в приближаващите президентски избори през 2017 г. На такова мнение са именно традиционните социалисти, които обвиняват държавният глава, че е отстъпил от левите си убеждения в полза на бизнеса.

#Париж #протести #Франсоа Оланд #бизнес #демонстранти #работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"