Турски вилаети един след друг късат отношенията с български общини-побратими! Каква е ролята на Местан и партията му ДОСТ?

Турски вилаети един след друг късат отношенията с български общини-побратими! Каква е ролята на Местан и партията му ДОСТ?
Уведомлението от Голямата община Бурса за отхвърлянето на протокола за побратимяване с трите общини от област Кърджали е подписано от кмета Реджеп Алтепе. /БГНЕС
A A+ A++ A

След като миналата година Одрин скъса отношенията с Хасково, сега голямата община Бурса и една в Истанбул официално обявиха с писма, че замразяват отношенията си с Кърджали, Момчилград и Крумовград. Уведомлението от Голямата община Бурса за отхвърлянето на протокола за побратимяване с трите общини от област Кърджали е подписано от кмета Реджеп Алтепе и е изпратено по официален път до кметовете.

Бурса е градът в Турция, който при т.нар. „голяма екскурзия“ през 1989 г. даде подслон на стотици хиляди бежанци от България, прокудени от „възродителния процес“ и предимно от Кърджалийски окръг. Там е централният офис на най-влиятелната изселническа организация Балгьоч, която открито подкрепи проекта ДОСТ на импийчнатия лидер на ДПС Лютви Местан и участва в учредителната конференция на партията в българската столица.

Кметът на Голямата община Бурса Реджеп Алтепе бе щедър домакин на делегация от кметството на Кърджали и журналисти през декември 2014 г. и това беше под силата на протокола за сътрудничество под знака на ДПС. Община Газиосманпаша в Истанбул също обяви, че замразява приятелските си отношения с Кърджали и направи това със специално изявление в сайта си.

„Протоколът ни с община Кърджали за сътрудничество в сферата на местното самоуправление, културата, туризма и градоустройството бе подписан добросъвестно. Но община Кърджали очевидно не направи нищо по посока на този протокол за побратимяване и сътрудничество, и остана безчувствена към него. Поради това ние взехме решение за замразяване на клаузите от протокола за двустранните ни отношения“, се посочва в съобщението.

По неофициална информация на БГНЕС, безпрецедентното прекъсване на отношенията на Кърджали с турските общини, в които изселниците традиционно на избори гласуват за ДПС, се дължи на проекта на Лютви Местан за новата партия ДОСТ. С подобно решение се сблъска Хасково миналата година, когато по повод 100-годишнината от арменския геноцид нарече парк и Одрин замрази протокола за побратимяването.

#Бурса #Кърджали #Лютви Местан #ДОСТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?