Бан Ки-Мун: Над 30 000 бойци от целия свят участват в операциите на Ислямска държава в Ирак и Сирия

Бан Ки-Мун: Над 30 000 бойци от целия свят участват в операциите на Ислямска държава в Ирак и Сирия
БГНЕС
A A+ A++ A

Над 30 000 бойци от целия свят участват в операциите на терористичната група Ислямска държава в Ирак и Сирия, заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщава БТА.
Той призова да се реши проблема с поддръжката на терористите от правителствата на някои страни.

Над 30 000 души от цял свят за се присъединили към ИД в Ирак и Сирия. Тези чужди бойци ще представляват значителна заплаха за сигурността на своите родни страни и на трети страни, когато се върнат, каза Бан. По думите му ИД се е научила да извлича приходи от незаконни дейности и да вербува умело в редиците си младежи, в това число и момичета, като използва за целта интернет и социалните мрежи.

Бан каза, че с това явление трябва да се води борба на всички равнища - от противодействието на разпространението на радикалните идеи до пресичането на пътуванията на бъдещи терористи до Сирия и Ирак.
Бан подчерта необходимостта от изпълнение на резолюциите на Съвета за сигурност, посветени на противодействието на тероризма, които предвиждат санкции срещу терористичните организации.

Той призова страните да предприемат по конкретни стъпки за пресичане на незаконната търговия на ИД с петрол и природен газ и с предмети, представляващи културна ценност, както и за пресичане на отвличанията на ИД с цел получаване на откуп.

#Бан Ки-мун #ислямска държава #Ирак #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »