Петкова: Търсим в Китай стратегически инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Ангажименти към китайски компании не са поемани!

Петкова: Търсим в Китай стратегически инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Ангажименти към китайски компании не са поемани!
БГНЕС
A A+ A++ A


България търси стратегически инвеститор за нови ядрени мощности и това е причината за посещения на българска делегация в Китай. Това обясни в рамките на изслушване от комисията по енергетика в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Една от основните причини за да се тръгне към разговори с китайската страна бе тяхното желание да станат стратегически инвеститор, каза енергийният министър в отговор на въпрос на депутата от АБВ Кирил Цочев. Той посъветва министъра да бъде направен анализ къде в света "Уестингхаус" има изградени ядрени реактори ,като допълни, че в Китай от 4 г. се опитват да изградят и пуснат реактор АР-1000. "Там има много големи проблеми с хидравличната помпа, в момента има арбитражно дело между китайската страна и "Уестингхаус" за 80 млн. долара, а и е важо какъв ще е финансовият модел коъто ще бъде приет с китайската страна", каза Цочев.

Петкова уточни, че именно защото Westinghouse работи по изграждане нови ядрени блокове там, българската страна е искала да се запознае с резултатите от тази работа. Предстои посещение на експертна група r в САЩ, която ще се запознае с внедряването на реактора АР 1000 на Westinghouse в страната, съобщи енергийният министър.

Българското правителство няма да направи нищо в ущърб на обществото и българския енергиен сектор, преди да бъде събрана цялата информация за Westinghouse и реактор АР-1000, каза министър Петкова, като се ангажира, че преди да се тръгне към някакво решение ще има широко обществено обсъждане.

Тя уточни, че българската страна не е поела никакви ангажименти към китайски компании в рамките на посещението на заместник-министър Николай Николов в Китай по повод 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Изграждането на нови ядрени мощности е приоритет, посочи Петкова. Но подчерта нещо много важно - нови ядрени блокове ще бъдат изграждани само ако финансирането им е без държавни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване от държавната НЕК и без миксиране на цената на пети и шести блок с новите мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Депутатът от БСП Лява България Драгомир Стойнев опонира, че без държавни гаранции, това ще означава собственост на стратегическия инвеститор у нас. "Съгласни ли сме Китай да има собственост у нас?", коментира той и посочи, че вероятно ще се наложи обществено обсъждане по този казус.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев поиска депутатите да бъдат информирани своевременно за всякакви действия по отношение на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и получи пълно уверение, че това ще бъде спазено.

#Петкова #"Уестингхаус" #АЕЦ "Козлодуй" #ядрена енергетиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници