Как са били построени египетските пирамиди?

Как са били построени египетските пирамиди?
A A+ A++ A

И до днес хората приемат за абсолютна мистерия загадките на египетските пирамиди. Под египетски пирамиди се има предвид трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин. Те са разположени в една линия и се намират на западния бряг на река Нил. Древните египтяни вярвали, че това е долината на смъртта, защото слънцето залязва на запад. Техните домове са се намирали на източния бряг на реката.

Не е ясно кога и кой е построил пирамидите. Как е било възможно построяването на такива гигантски постройки само с физическата сила на хората?

Първата пирамида била построена от крал Джосер от третата египетска династията. Неговият архитект Имохтеп създал стъпаловидна пирамида посредством събирането на шест "мастаби"- четириъгълни гробници, в които по-рано са били погребвани фараоните.

Нови изследвания ще разкрият тайни, свързани с египетските пирамиди

Може би най-известните пирамиди в Египет са пирамидите в Гиза, от които най-популярна е Великата пирамида, която била проектирана за фараон Хеопс.

Векове наред хората не са спирали да се чудят как са били построени пирамидите. Някои дори са изказвали предположения, че гигантските пирамиди са дело на извънземни.

Според направените изчисления за построяването на Хеопсовата пирамида са били нужни от 20 000 до 30 000 работници за период от 23 години. Пирамидите обикновено били разполагани на западната страна на Нил, защото се смятало, че душата на фараона трябвало да се слее със слънцето при неговия залез и след това да го придружи във вечния му път.

Вътрешността на пирамидата била изградена от местен варовик, а по-външните пластове от по-качествен, който им придавал лъскавина, така че те да се забелязват отдалече. Най-горният пласт бил направен от гранит, базалт или някакъв друг много твърд камък и облицован със злато, сребро или електрум (сплав от злато и сребро) 

От проучвания на зидарските познания на древните египтяни става ясно, че те са използвали железни длета за дялането на пясъчник и варовик, а за по-твърди камъни като гранит са били необходими длета от здрав материал.

Според проф. Редфорд от 60 до 70 мъже са били нужни за изваждането на един подобен каменен блок. В основата на камъка те забивали дървени клинове в процепи, които преди това били издълбали и напълнили с вода. Клиновете се разширявали от водата и разцепвали камъка, който след това бил стоварван на чакащите лодки. Волове и мъже теглели големите камъни по направената за целта наклонена площадка, която била намазана с растително масло.

След като камъните били стоварени на строителната площадка, били използвани рампи, за да бъдат каменните блокове транспортирани до пирамидата. Тези рампи били направени от кирпичени тухли и облицовани с хоросан, който укрепи повърхността им.

#мистерия #пирамиди #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"