МВФ допуска политическа криза и предсрочни избори в Гърция

МВФ допуска политическа криза и предсрочни избори в Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция е сред страните, криещи политически рискове за постигане на бюджетните си цели, пише в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от БТА.

Фондът предупреждава, че евентуална политическа безизходица в тези страни, в това число и в Гърция, би могла да предизвика усложнения при реализация на политиката им или да обезсърчи поемането на смели инициативи от тях. Организацията не изключва и възможността за провеждане на предсрочни избори в страната още тази година.

Отбелязва се, че докладът на фонда съдържа данни за финансите на Гърция през 2015 г., които се различавали от цитираните от гръцкото правителство.

Вчера Ройтерс огласи проект за меморандум между гръцкото правителство и МВФ, чийто прогнози показват, че тази година Гърция ще бъде с първичен дефицит от 0,5 на сто, с първичен излишък от 0,25 на сто през 2017 г. и с първичен излишък от 1,5 на сто през 2018 г.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас бе приет снощи в Елисейския дворец от френския президент Франсоа Оланд. Срещата се е състояла непосредствено след като по-рано тази седмица в Атина бяха спрени преговорите на гръцкото правителство с международните кредитори на страната, на които се търси решение за по-нататъшно външно финансиране на Гърция по линия на третия спасителен пакет.

Общата оценка за разговорите е, че на тях е била изтъкната необходимостта от споразумение между Атина и международните кредитори, което да е факт още следващата седмица, посочва News.in. Франсоа Оланд е проявил разбиране по отношение на гръцките позиции, като е казал, че Гърция изпълнява поетите ангажименти и че гръцката икономика се развива в положителна посока.

След Париж гръцкият премиер днес ще бъде в Страсбург за среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Обиколката на Ципрас ще приключи в Брюксел, където той ще участва в планирана работна вечеря с високопоставени представители на фондацията Axel Springer, посветена на перспективите за гръцката икономика.

В същото време гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос заминава за Вашингтон за участие в изключително важна за Атина среща на МВФ и Световната банка, на която ще се обсъжда уреждането на гръцкия дълг. Основната му цел на нея ще бъде да търси подкрепа за исканото от Атина облекчаване на дълга. По-специално Цакалотос ще настоява лихвите по дълга да станат фиксирани, пише Ta Vima.

#Гърция #Алексис Ципрас #Франсоа Оланд #МВФ #правителство #кредитори #риск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"