Украйна има нов премиер

Украйна има нов премиер
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховната Рада на Украйна прие оставката на премиера Арсений Яценюк и назначи новия премиер на страната Владимир Гройсман, който досега беше председател на Парламента, съобщава ТАСС.

Също така Радата е отменила решението за неудовлетворителната работа на правителството на Яценюк.

В подкрепа на новото правителство са гласували 257 депутати при 226 минимално необходими. 50 депутати са се обявили "против".

„Ще имаме политически отговорно правителство”, посочил Порошенко и допълнил: „Гройсман е политик от ново поколение, може би той ще стане най-младият премиер в историята на Украйна.”

Яценюк обяви, че подава оставка в неделя. Неговото правителство беше обвинявано в корупция и неспособност да осъществи реформите.

Яценюк стана премиер, след като бившият проруски президент Виктор Янукович беше свален от власт по време на мащабните демонстрации през февруари 2014 г.

Подкрепяната от Запада програма за реформи на неговото правителство беше в застой през последните седмици и няколко известни реформатори напуснаха правителството.

Икономическият министър Айварас Абромавичюс подаде оставка преди повече от два месеца, след като обвини правителството в липса на ангажимент да сложи край на корупцията.

 

#Украйна #Парламент #премиер #Петро Порошенко #демонстрации #Виктор Янукович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници