Десетки ранени след протест срещу решение на Георге Иванов в Скопие

Десетки ранени след протест срещу решение на Георге Иванов в Скопие
A A+ A++ A

Десетки са ранени и най-малко 12 души са задържани, след като хиляди македонци излязоха да протестират по улиците в Скопие. Протестът се организира след скандалното решение на президента Георге Иванов да помилва разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати.

Той отмени 56 разследвания срещу членове на политическия елит в страната за извършени престъпления – злоупотреба с власт и корупция.

Участниците в протестите разбиха офиса на президента на страната Георге Иванов, разбиха стъклата на министерството на правосъдието и влязоха в сблъсъци с полицията, която се опита да укроти безредиците.

„Най-новото действие на нашия президент Георге Иванов, с неговото решение да ги помилва, но и да ги оправдае всички политици, срещу които се води разследване, твърдо и окончателно показа, че в Македония няма правда от институциите. Е, господин Иванов, ако няма справедливост от институциите, правдата ще я получим на улицата”, коментира Павле Богоевски, който е един от протестиращите.

„Това е срам за република Македония, това е наистина грях, който се прави към гражданите на Република Македония”, заяви проф. Йове Кекеновски, един от основателите на ВМРО-ДПМНЕ.

„Виновна е партийната върхушка, която заради своите лични интереси, с всички свои престъпления, ни доведе до това дередже. Спасявайки своята собствена кожа, те се опитват да свалят държавата - това е най-голямата трагедия за гражданите на Република Македония”, допълни той.

„Македония вече няма президент, по-срамно решение светът не е виждал”, каза и друга протестираща – Нора Шекели.

Край правителствените сгради в Скопие бяха разположени допълнителни полицейски сили, снабдени с водни оръдия.

Очакват се още протести и в днешния ден, предаде специалният пратеник на bTV в македонската столица Иван Георгиев.

По време на финалния щурм един от служителите на македонското вътрешно министерство удари камерата на bTV и заповяда на оператора ни да не снима с обръщението "бугарин".

#ранени #задържани #Скопие #протест #Георге Иванов #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »