Продадоха чифт свещици за 1,3 млн долара

Продадоха чифт свещици за 1,3 млн долара
A A+ A++ A

Чифт кристални "царски" свещници, наречени така в чест на император Николай Втори, бяха продадени на търг в аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк за 1.3 млн. долара.

Цената им бе два пъти по-висока от първоначалната им оценка. Свещниците са изработени от кристал, високи са 395 см. и са "гвоздеят" на търга. Те са били използвани като декорация в студията "Уорнър Брос, включително и при снимането на филми с Джуди Гарланд и Одри Хепбърн. За пръв път този модел свещници е бил представен на Световното изложение през 1878 г., но след като през 1896 г. император Николай Втори по време на посещението си в Париж изразил възхищението си от тях, започнали да ги наричат "царски". От 1903 до 1907 г. този модел е изработен по специална поръчка за руския император и впоследствие украсили петербургския дворец През следващите години в Русия са били продадени още няколко екземпляра.

Счита се, че в началото на 20 в. са създадени не повече от пет-шест "царски свещници", един чифт от които е изложен на търга в "Кристис". Този чифт е купен от "Уорнър брадърс" в началото на 20 в. За пръв път те са били използвани в киното по време на снимките на филма "Хотел Холивуд" през 1937 г. Оттогава те стават редовна декорация за различни филми, най-известният от които "Роди се звезда" (A star is born, 1954). За него Джуди Гарланд получава първата си номинация за "Оскар".

#Николай #долар #оценка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"