Висшият съдебен съвет временно спира кадровата и дисциплинарната си дейност

Висшият съдебен съвет временно спира кадровата и дисциплинарната си дейност
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет временно спира кадровата и дисциплинарната си дейност до разделянето си на съдийска и прокурорска колегия. Правилата за това разделяне ще бъдат представени днес, но около тях вече възникна напрежение от това как избраните от парламента съдебни кадровици ще бъдат разпределени в двете колегии, създадени с Петата поправка на Конституцията.

Калин Калпакчиев – член на ВСС, коментира разделянето на ВСС на две колегии.

"Ние предлагаме нещо, което е най-разумното. Поради липса на критерий, посочен и в Конституцията, и в изменението на ЗСВ, логично е като юристи да предложим най-близкото възможно в случая приложение – на чл. 16, ал. 3 – разпределението да се случи на принципа всеки един от членовете да бъде разпределен в тази колегия, съобразно позицията, която е заемал, длъжността, която е заемал, преди избора му за член на ВСС. Смятам, че разумът трябва да надделее, за да не се обезсмисли промяната в Конституцията", заяви Калпакчиев.

Според неофициална информация, разделянето на парламентарните избраници Васил Петров, Галина Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Магдалена Лазарова, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Светла Петкова, Соня Найденова и Юлияна Колева, както и Ясен Тодоров, ще стане според желанието и според професионалната им реализация. Шестима от тях трябва да влязат в съдийската, а петима в прокурорската колегия.
Работилите като съдии и съдебни кадровици от политическата квота обаче са 8, тоест двама от тях трябва да отидат в прокурорската квота. Кои ще са те, ще решава Висшият съдебен съвет с гласуване, като е възможно мнозинството да прати в прокурорската квота онези от съдебните кадровици, които напоследък оформиха така наречената "опозиция" в Съвета, която гласува срещу решение на групата около главния прокурор и председателя на Върховния административен съд. При такова развитие не е изключено година преди края на мандата на този състав на Висшия съдебен съвет да има оставки.

#Съвет #съд #колегия #правила #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници