Зика предизвиква микроцефалия, доказаха учени

Зика предизвиква микроцефалия, доказаха учени
A A+ A++ A

Американски учени установиха път вече със сигурност, че вирусът зика предизвиква микроцефалия при човешкия ембрион. Резултатите от изследването потвърждават това, което от месеци се подозираше от месеци.

"Вече е ясно, учените установиха, че зика предизвиква микроцефалия и други тежки дефекти на мозъка при ембриона", каза д-р Том Фрийдън - директор на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Учените и досега бяха силно убедени, че зика, особено когато е предаван чрез ухапване от комар, може да предизвика малформации в плода на заразени бременни жени, но това се доказа едва сега. Микроцефалията се характеризира с недостатъчно израстване на черепа и мозъка и е необратимо заболяване.

"До момента не сме имали ситуация, при която ухапване от комар може да причини такава унищожителна малформация у човешкия зародиш. Епидемията удари най-сериозно Южна Америка, където има 1,5 млн. случаи, сред които и много бременни жени. Установено е и голямо увеличение на броя на родените с микроцефалия деца.

#учени #зика #микроцефалия #ембрион #мозък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници