Юнкер: Сделката с Турция няма да накара ЕСда отстъпи от своите принципи и ценности

Юнкер: Сделката с Турция няма да накара ЕСда отстъпи от своите принципи и ценности
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сделката с Турция за спиране на незаконната миграция към ЕС няма да накара Съюза да отстъпи от своите принципи и ценности, увери тази сутрин евродепутатите в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той обаче подчерта, че Европа не може да мине без съдействието на Анкара в решаването на бежанската криза.

"Някои твърдят, че Турция не е надежден партньор. Има много области, в които мненията ни се различават. Що се отнася до бежанците обаче, споразумението няма да се отрази на основните ценности на ЕС", каза Юнкер.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал в германската прокуратура оплакване срещу актьора и телевизионен водещ Ян Бьомерман заради стихотворение с обидно за Ердоган съдържание, което той рецитирал в шоу на телевизия Це Де Еф на 31 март. Преди това турските власти привикаха германския посланик за обяснение. По германските закони канцлерката Ангела Меркел трябва да реши дали прокуратурата да започне дело срещу актьора. Това я поставя пред трудния избор дали да пази сделката за бежанците с Анкара или да отстоява свободите, на които се радват европейците.

"Не може да се привиква германският посланик и да му се искат обяснения за нещо, което било казано в едно сатирично предаване", каза Юнкер.

Той обаче подчерта, че когато става дума за граница, ЕС трябва да помни, че "тя има две страни" и че той не може да пази добре външната си граница без турско съдействие.

Председателят на Комисията настоя, че "солидарност" трябва да е ключова дума за европейците в миграционната криза и че те не бива да допускат отделни страни да поемат цялата тежест. Той призова за максимално хармонизирани правила за даване на убежище в отделните държави-членки и посочи, че бежанците не могат да избират в коя от тях да бъдат заселени.

От началото на прилагането на споразумението ЕС е върнал на Турция 325 нелегални мигранти и е приел от нея за презаселване 79 бежанци, каза Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск припомни, че миграционната криза не може да бъде решена, без действия срещу коренните ѝ причини в районите на кризи и конфликти.

"Европа обаче не държи в ръцете си златен ключ, който да реши всички въпроси на този свят", каза той.

Затова ЕС трябва да се съсредоточи върху контрола по границите си и да изчисти проблемите "в своя заден двор", посочи Туск.

"За Балканския маршрут предприехме действия много късно", каза Туск, припомняйки, че това е довело да възстановяване на граничните проверки в зоната за свободно пътуване на ЕС известна като Шенген.

Той призова държавите да не допускат същото да се случи с Малта сега, когато досегашният коридор за миграция през Гърция и Балканите е затворен.

 

#сделка #Турция #миграция #ЕС #Ангела Меркел #Доналд Туск #Жан Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"