ДСБ отново поиска оставката на Стоян Мавродиев 

ДСБ отново поиска оставката на Стоян Мавродиев 
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок и ДСБ искат оставката на шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев заради отлагането на стрес-тестовете на пенсионните и застрахователните дружества у нас.

На брифинг в парламента народният представител Мартин Димитров посочи, че има обосновани обществени съмнения за работата на тези дружества, което след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) прави задължително проверката им. По думите му трябва да бъдат проверени резервите и инвестициите им.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че партията му отдавна иска оставката на Стоян Мавродиев и избор на ръководство, защото в момента регулаторът не работи в пълен състав. "Предлагаме на ГЕРБ да се подобри цялата работа на КФН", каза той и добави, че същата комисия не се справя с установяването на истинския собственик на "Булгартабак".

"Искаме да припомним, че РБ много отдавна и настойчиво е искал оставката на КФН, оставката конкретно на председателя Стоян Мавродиев, избор на ново ръководство в пълен състав. Знаем, че КФН работи в непълен състав от много време, ние предложихме многократно на колегите ог ГЕРБ и закон, който да подобри цялостно работата на комисията, а не само да говорим за персоналните проблеми", заяви Радан Кънев.

Според него причината е в начина на избор на членове на всички регулаторни органи - с партийни квоти. Затова Радан Кънев провел разговор и с премиера Бойко Борисов, който се съгласил, че това трябва да се промени. "Управляващите имат най-голям интерес", каза лидерът на ДСБ.

Депутатът от гражданската квота Гроздан Караджов заяви, че в момента с избора на регулатори с партийни квоти самите членове и председатели стават залог за влияние от партиите и така се дава закрила на картелите, които инвестират средства в свързани лица.

 

#ДСБ #КФН #Стоян Мавродиев #оставка #застрахователи #пенсионни дружества #стрес тест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"