Привличаме чужди специалисти от дефицитните професии с двойни заплати

Привличаме чужди специалисти от дефицитните професии с двойни заплати
БГНЕС
A A+ A++ A


На гражданин на трета държава се разрешава достъп до пазара на труда, когато има трудов договор с местен работодател, командирован е или е изпратен в рамките на предоставяне на услуги, преместен е по вътрешнокорпоративен трансфер или извършва дейност на свободна практика. Това гласи Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност, който бе приет от депутатите днес на второ четене.

Законът регулира достъпа до пазара на труда на работници, които са граждани на трети държави, осъществяването на правото на свободно движение в България на работници, които са граждани на друга страна-членка на ЕС, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, както и със заетостта на български граждани при свободното им движение в рамките на ЕС и Европейското икономическо пространство.

Достъп до пазара на труда на граждани на трети държави се разрешава за заемането на длъжности, за които не се изисква българско гражданство, съобразно състоянието, развитието и обществените интереси на българския пазар на труда след направено от работодателя предварително проучване на пазара на труда.

Депутатите подкрепиха предложението на Делян Добрев /ГЕРБ/ брутната работна заплата в трудовия договор на чужд работник, който е в списъка на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти, да е най-малко два пъти по-висока от средната работна заплата съгласно данните за последните 12 месеца преди сключването на трудовия договор. Предложението на вносителя /МС/ беше заплатата да е най-малко три пъти по-висока от средната работна заплата.

Този списък се утвърждава от министъра на труда и социалната политика на базата на мотивирано предложение на националнопредставителните организации на работодателите и след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност и в Националния съвет за насърчаване на заетостта. Списъкът може да се актуализира всяка година до 31 януари.

Министърът на труда Ивайло Калфин коментира, че когато има ускорена процедура за назначаване на чужд работник, е нормално да има определени изисквания и едното е работодателят да може да плати три работни заплати. На практика се дава възможност за "бърза писта" за назначаването, като се съкращава т. нар. пазарен тест, обясни министърът. Той каза, че бизнесът е имал искания включително за кадри в туризма, които да бъдат назначавани по този ред, но отбеляза, че не може така да се отваря трудовият ни пазар, без да се насърчават първо гражданите на страната да заемат съответната позиция.

Намаляването на изискванията за работни заплати означава, че разликата между нормалната процедура и ускорената е минимална и всеки работодател ще иска всеки, който работи при него, да влиза по "ускорената писта", което всъщност я обезсмисля, мотивира се Калфин.

Светлана Ангелова /ГЕРБ/ каза, че става става въпрос само за високвалифицирани специалисти от ИТ-сектора, а за миналата година е имало 1500 такива свободни работни места за България. Тя беше категорична, че предлаганият в проекта праг на заплатата не може да окаже въздействие върху конкуренцията и да бъде заплаха за българския пазар на труда.

Делян Добрев заяви, че подкрепя въвеждането на тази "бърза писта", но въпросът е прагът за заплащането. Добрев смята, че е по-добре да има по-нисък коефициент върху средната работна заплата, а не три пъти, защото по думите му заплата от над 2000 лева вероятно има само в София. Според него така в провинцията няма да могат да се възползват от този текст.

Мартин Димитров /РБ/ предложи коефициентът да е 1,5, но предложението беше отхвърлено. Със закона се регламентира дейността на Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност към министъра на труда и социалната политика. Негов председател ще е министърът на труда и социалната политика.

Източник: БТА

#работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"