МВФ: Гръцкият дълг е неустойчив

МВФ: Гръцкият дълг е неустойчив
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Динамиката на дълга на Гърция се очаква да остане изключително неустойчива, въпреки щедрото финансиране и реформаторските планове.

Това се казва в проектомеморандум между гръцкото правителство и МВФ, цитиран от агенция Ройтерс и БТА. За да бъде възстановена устойчивостта на дълга и на реформаторските усилия, съществена ще е решителната активност на европейските партньори, за да бъде предоставено по-нататъшно облекчаване на дълга, се посочва в документа.

В него фондът прогнозира, че Гърция ще има първичен дефицит от 0,5 на сто тази година, излишък от 0,25 на сто през 2017 г. и първичен излишък от 1,5 на сто през 2018 г. Смята се, че конкретните цифри са знак за реформаторска умора след пет години на консолидация и социален натиск върху Гърция заради високата безработица.

В проектомеморандума се посочва, че те биха могли да бъдат съпроводени от прилагането на мерки, с които да се икономисат 2,5 на сто от БВП до 2018 г. Сред тези мерки са и реформи по отношение на пенсионно-осигурителната система, данъка върху доходите, ДДС и заплатите в държавния сектор.

Междувременно се очаква без съгласие на кредиторите гръцкото правителство да внесе в парламента следващата седмица двата спорни законопроекта - за пенсионната реформа и за промени в данъчното облагане, срещу които протестират синдикати и общественост, съобщават вестниците днес.

В. "Катимерини" определя намерението на управляващата коалиция като "рискован ход" с коментара, че то е било обявено от министрите на финансите и на труда без да е било постигнато споразумение с кредиторите на страната, с които преговорите бяха прекратени в понеделник и ще бъдат подновени в началото на следващата седмица.

Засега кредиторите са заели изчаквателна позиция, а с този едностранен акт кабинетът цели да окаже натиск върху тях, за да ги накара да приключат още този месец своя одит на досегашните гръцки реформи, от който зависи деблокирането на траншове за страната по линия на третия спасителен пакет, и за да се избегне продължаването на преговорите до юли, отбелязва изданието.

#Гърция #МВФ #дефицит #дълг #данък #доходи #кредитори #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"