Вкарват Кинтекс и ВМЗ в забранителния списък за приватизация след протести срещу плана за продажбата им на частници

Вкарват Кинтекс и ВМЗ в забранителния списък за приватизация след протести срещу плана за продажбата им на частници
БГНЕС
A A+ A++ A

Кинтекс и ВМЗ влизат в забранителния списък за приватизация. Това са решили министрите на днешното си заседание, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски след заседанието на Министерски съвет.

Министърът на финансите Владислав Горанов допълни, че всички дружества, които са извън забранителния списък, трябва задължително да бъдат обявени за такива и от Агенцията по приватизация са направили това.

Новината от последните дни е, че ВМЗ- Сопот, Кинтекс и НИТИ ЕАД- Казанлък са наредени в списъка за приватизация на Министерството на финансите, срещна остра съпротива както в браншоните среди, така и сред политическите партии.

В края на изминалата седмица на своя конференция днес БСП- Карлово излезе с остър протест. В изявлението от форума се казва, че започват разговори със синдикатите, гражданските структури и Парламентарната група на БСП Лява България, за да може стабилизираният напоследък оръжеен завод да запази държавната си форма на управление. Този му статут е в интерес на мобилизационната готовност, военновременния план и сигурността на държавата, се казва още в изявлението.

С този удар правителствената стратегия убива военно-промишления комплекс (ВПК) на страната, заяви днес на брифинг депутатът от БСП лява България Манол Генов. Тъжната истина е, че дори и приватизацията им да стане факт някой ден, то от нея държавата очаква сумарно едва 80 млн.лв., каза той.

Предложението на левицата е да върнем тези предприятия в забранителния списък за приватизация и в подкрепа на това ще внесем своите предложения, заяви народният представител от БСП лява България Корнелия Нинова. Когато едно предприятие е на печалба, то не трябва да бъде приватизирано, подкрепи колегите си депутатът Драгомир Стойнев. Защото тогава тази печалба ще бъде изнесена извън страната, добави той.

Със същото предложение излязоха и депутати от АБВ. Народният представител Румен Петков смята, че трябва да се направи анализ на работата на Агенцията за приватизация и да се отиде към нейното закриване, защото тя се обезсмисля. Той направи връзка между проверката на ДАНС в Кинтекс и предложението за приватизацията на тази компания, която е на печалба и има дългосрочни договори с клиенти. А приходите от евентуалната приватизация на тези компании от ВПК той смята за твърде малки. Затова е на мнение, че те ще бъдат евентуално приватизирани на безценица на фона на договорите, които имат за милиони.

От АБВ също смятат, че тези дружества трябва да бъдат в забранителния списък и да не се продават, когато печелят и осигуряват поминък и работни места. Идеята на МФ говори, че някой има интерес , посочи Петков. Депутатът Кирил Цочев подчерта, че вече е имал среща с министъра на икономиката, който е подкрепил депутатите. Той заяви, че ще търсят и разговор с премиера по тези въпроси. От Кинтекс са потресени от тази информация за приватизация, тъй като предприятието върви и е на печалба, допълни Цочев.





#ВМЗ #Кинтекс #приватизация #забранителен списък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници