Парични и предметни награди за гласувалите на избори, предлагат от Патриотичния фронт

Парични и предметни награди за гласувалите на избори, предлагат от Патриотичния фронт
A A+ A++ A

Избирателите да могат да печелят предметни и парични награди, които да се разиграват като томбола, когато са гласували в деня на вота. Такъв стимул за повишаване на избирателната активност са предложили от Патриотичния фронт на заседание на работна група по промените в Изборния кодекс късно във вторник. На него депутатите са се разбрали да остане задължителното гласуване, но да отпадне предвидената санкция от 50 лв.

Стимулирането е по-добър вариант от наказание, коментира съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. Според него държавата може да отдели 1 млн. лв., с които могат да се купят доста автомобили и телевизори например. Тази стъпка щяла да бъде полезна и срещу "алъш-вериша" на избори.

Каракачанов обаче лансира друга идея, която на практика запазва санкциите за негласуване - този, който не пусне бюлетина, да бъде изтрит от избирателните списъци за следващ вот. Така негласувалите веднъж ще трябва след това да минават през цялата процедура за ново вписване в списъците.

Идеята на ПФ за томбола обаче засега се посреща с резерви от другите групи. Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов отказа да се ангажира с мнение отсега и призова да се изчака гласуването.

„Томбола би приобщила по-скоро хора, които участват във вечерни шоута”, скептичен бе Димитър Делчев от РБ. Той се обяви по-скоро за обвързване на стимулирането с данъчни облекчения.

Става въпрос за конституционно право и не може задължителното гласуване да се въвежда без промени в конституцията, отсече Четин Казак от ДПС. Според него подобни предложения навявали тъга за нивото на българската демокрация. „Активността трябва да се повиши чрез убеждаване на избирателите от ползата да участват в избори, а не подкупвайки ги чрез материални облаги”, подчерта той.

Това предложение показва, че от сериозна политика се върви към политическа седянка, коментира Атанас Мерджанов от БСП.

ДПС пък ще внесе предложение във всяка изборна секция да има камери, които да осъществяват онлайн контрол в реално време в изборния ден. Идеята е да се въведе като мярка срещу търговията с гласове, но и срещу всякакви поправки и машинации с протоколите, обясни депутатът Хамид Хамид. Тайната на вота обаче си остава неприкосновена, около тъмната стаичка камери няма да има.

Днес до 18 часа е последният срок, в който депутатите могат да внасят предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс, припомни шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

#томбола #избиратели #вот #глоба #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"