Обществото разделено за гражданските арести! МВР отговаря с нови правила за поведение при среща с незаконните мигранти!

Обществото разделено за гражданските арести! МВР отговаря с нови правила за поведение при среща с незаконните мигранти!
БГНЕС
A A+ A++ A

В последните дни се появи още една линия на разделение в българското общество – гражданските отряди, които „арестуват“ мигранти, преминали незаконно границата на страната.

Оказа, че тези действия се ползват с подкрепата на голяма част от гражданите – в публикувани от електронни медии анкети те се ползват с одобрението 65 и 80 на сто от запитаните. След като за случаите се разшумя и в международните медии, граждански организации, експерти по исгурността и част от българските политици застанаха категорично на позицията, че доброволните отряди нямат право да извършват арести, изземвайки функциите на държавата. Други подкрепят инициативата и дори я обявяват за похвална.

Доброволните отряди изпълняват дълга си, категоричен е обаче проф. Божидар Димитров. 

Според евродепутата Ангел Джамбазки мястото на мигрантите не е в горите и самият факт, че минават по този начин, показвал, че това не са нещастни хорица и ако бяха бежанци, щяха да минат през КПП-тата. По думите му, или държавата ще пази границите, или трябва да даде възможност на гражданите да я охраняват.

Психологът проф. Людмил Георгиев пък изтъкна, че арестите на мигранти били съвсем нормални, щом извършват нещо незаконно.

По мнението на пиар специалиста Нидал Алгафари не е работа на гражданите да защитават границата, а на държавата. Той критикува доброволческите погранични отряди, като посочи, че отдавна се нарушава границата във връзка с трафик на наркотици, жени, деца, а граждански арести за подобни престъпления нямало.

Факт е, че дори в една политическа формация, каквато е патриотичният фронт“, позициите на лидерите на съставните й партии се разделиха. Лидерът на НФСБ и съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов заклейми т.нар. граждански арести и обяви доброволните дружинки, които ги извършват, за „новите мутри“. Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е вторият съпредседател на групата на патриотите в парламента, тези хора не само не трябва да се охулват, а действията им дори са похвални.

„Българската граница е много уязвима. Фактът, че български граждани се организират, за да защитават страната от нелегални емигранти, е похвален и мога само да го приветствам. Това, което виждаме не се случва за първи път. Първият доброволен отряд, който беше направен в Странджа планина по границата, беше организиран от ВМРО, заяви Каракачанов. Той категорично заяви, че подкрепя тази инициатива на българските граждани и когато те проявяват инициативност да защитават страната си трябва да бъдат поощрявани, а не да бъдат хулени.

„Тези хора, които доброволните отряди са задържали, никой не знае кои са. Представете си, че те бяха терористи, които идват да направят дадено престъпление. Фактът, че са задържани от доброволните отряди е добре, защото те вече са преминали на българска територия и не са задържани от гранична полиция. Другият вариант беше тези хора да си продължат пътя безпрепятствено в България и някъде да извършат престъпление“, коментира Каракачанов пред агенция Фокус.

Напълно изчистена от криворазбраната политическа коректност, но и от патриотарски пристрастия е гледната точка на математика и политически анализатор проф. Михаил Константинов. Той призова да се легализира дейността на гражданските патрули по границата. По думите му у нас трябва да бъде законно създадено народно опълчение, каквото има в редица страни.

„Народните действия трябва да бъдат канализирани законово. Не искам да ви прозвучи кощунствено, но общо взето „лудите глави" са правели революциите в българската история. Така че един човек с бели якички и бели ръкавици от офиса няма да отиде да защитава границата, а ще го направят ей такива хора, които имат включително и криминално минало. Ние не поощряваме това нещо, в никакъв случай, но трябва да разберем кои са сигурните хора и на тези хора да им бъде дадена възможност да действат в рамките на закона", коментира още проф. Константинов.

Според него държавата трябва час по-скоро да разшири законодателството си със създаването на народно опълчение, защото така или иначе хората вече се организират сами.

„Тези акции на хората трябва да бъдат легализирани, да има законово създаване на народно опълчение", каза още проф. Константинов. Според него, не е правилно да се оставят хората самоинициативно да действат на ръба на закона по границата. „Държавата трябва да организира хората и те да могат съвсем законно да се самозащитават", допълни проф. Константинов.

На фона на разразилите се спорове днес вътрешния министър Румяна Бъчварова съобщи, че МВР въвежда допълнителни правила, свързани с това как се действа при среща с нелегални имигранти.

Министърът коментира по Нова тв последните случаи на граждански арести на нелегални имигранти. „В процес сме на изясняване на цялата картина около тях. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помага на органите на реда", коментира Бъчварова.

По думите ѝ всеки, който иска да съдейства на органите на реда и на Гранична полиция, трябва да подаде сигнал, а не да арестува.

„Човек не може да прецени дали тези хора са извършили престъпление, дали са въоръжени, или не", обясни Бъчварова.

Според нея проблемът е, че случаят с Динко от Ямбол е бил преекспониран от медиите и това е довело до това да има и други кандидати да извършват граждански арести.

Какво и кога ще направи държавата по този въпрос, така че и гражданите на страната да се чувстват защитени и да не прибягват до самозащита "на ръба на закона", не е ясно. Засега единствено имаме уверението на премиера Борисов, че има желание да пази границите с включването на повече военни в охраната и обещанието на вътрешния министър за някакви неясни плавила на поведение при среща с нарушители на границите на страната ни.

 

 

#нелегални мигранти #граждански арести #Божидар Димитров #Ангел Джамбазки #Людмил Георгиев #Нидал Алгафари #Валери Симеонов #Красимир Каракачанов #Михаил Константинов #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »