Вашингтон призова Русия да принуди Асад да спре настъплението към Алепо

Вашингтон призова Русия да принуди Асад да спре настъплението към Алепо
БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ смятат, че настъплението на сирийските правителствени сили в провинция Алепо може да повлияе неблагоприятно върху мирните преговори, които трябва да започнат в Женева, заяви посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър, цитиран от ТАСС.

В края на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което се проведе при закрити врати, американският посланик, коментира пред репортери, че "в момента има признаци за компрометиране на мирните преговори в Женева поради нарушаването на прекратяването на огъня.

Офанзивата към Алепо, "ще бъде опустошително не само за населението в Алепо, но и за прекратяването на огъня, военните действия, хуманитарната помощ и политически преговори, които са свързани помежду си," посочи Пауър.

Тя поиска от Русия да окаже натиск върху сирийския президент, за да го "откаже от тези планове."

По време на срещата, де Мистура информира Съвета за сигурност относно положението в Сирия, отбелязвайки, ожесточаването на сраженията в провинция Алепо и част от провинция Хама.

В своя публикация в „Уолстрийт джърнъл” твръди, че ако примирието в Сирия пропадне, опозицията ще получи нови оръжия от Запада.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ и специалните служби на страните съюзници на Вашингтон са се подготвили да изпратят на „умерената опозиция” в Сирия нови въоръжения, съобщава вестникът.

„ЦРУ и партньорите в региона са подготвили планове за снабдяване на умерената опозиция в Сирия, която воюва срещу подкрепения от Русия режим, с нови по-мощни оръжия, ако постигнатото преди шест седмици споразумение за прекратяване на бойните действия пропадне”, пише електронната версия на вестника от вторник, като цитира свой източник.

Както отбелязва медията, сред системите, които може да бъдат изпратени в Сирия от САЩ и съюзниците им са „различни типове ПВО (противовъздушни оръжия).

 

#Сирия #опозиция #Асад #Алепо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »