Проф. Михаил Константинов: Наказателния кодекс ясно казва - когато гражданите видят извършващо се престъпление, трябва да се опитат да го предотвратят

Проф. Михаил Константинов: Наказателния кодекс ясно казва - когато гражданите видят извършващо се престъпление, трябва да се опитат да го предотвратят
A A+ A++ A

Ясно трябва да се кажат някои неща, а именно какво гласи съществуващият закон и какви законови промени трябва да се направят. Действително, в законите на България няма понятие „граждански арест”, но чл. 12 от Наказателния кодекс ясно казва, че когато гражданите видят извършващо се престъпление, трябва да се опитат да го предотвратят. Това каза математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов във връзка с осъществяваните граждански арести на мигранти.

"Това е категорично казано, но то не е задължение, а право на гражданите”, обясни проф. Константинов. По думите му, законовата разпоредба не е приравнена на задължение, защото не може да се очаква невъоръжен човек да се справи с престъпници. „От една страна я има тази възможност в закона, от друга страна трябва да видим какво казва чл. 279 от Наказателния кодекс, по отношение на преминаването на границата. Този член има 5 алинеи. Съгласно първите четири, пресичането на границата е престъпление, което се наказва със затвор до 5 години. При рецидив наказанието се вдига, има и дефинирано наказание за каналджийство и т.н. В ал. 5 обаче се казва, че не се наказва преминаването на границата от хора, търсещи убежище. Тук е тънкият момент”, разясни проф. Константинов. Според него, мигрантите, които влизат в страната ни, имат право на убежище, но трябва веднага да влязат в контакт с властите, а повечето от тях не го правят.

"Те търсят канал, който да ги докара до другата граница. Това означава, че те съвършено съзнателно нарушават закона и никакво убежище не търсят в България, те отиват в Германия, тоест те са си престъпници по смисъла на българския наказателен кодекс ”, коментира още проф. Константинов. Той призова държавата да промени законите и да действа твърдо, за да няма нужда от такива самодейни акции по охраната на границата, каквито са гражданските патрули.

#Михаил Константинов #закон #граждани #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"