Днес се навършват 55 години от полета на първия човек в Космоса

Днес се навършват 55 години от полета на първия човек в Космоса
A A+ A++ A

На днешния Международен ден на авиацията и космонавтиката светът отбелязва 55 години от полета на първия човек в Космоса Юрий Гагарин.

18 години по-късно, на 10-ти април в открития космос излита и първият български космонавт Георги Иванов. А случайно или не, днес бяха получени първите данни от българския космически апарат "Люлин", който излетя за Марс.

В Космоса Георги Иванов прекарва един ден и 23 часа. До него се нарежда Красимир Стоянов. Бил е на косъм от полета в Космоса:

Когато се определят екипажите, не се казва кой е основния, кой е дублиращия, а само едно денонощие преди старта съобщават кой от екипажите ще полети.

България става част от космическото семейство като шестата държава, изпратила човек в Космоса и третата страна,създала храна за Космоса. Случайно или не, но днес бяха получени първите данни, които изпрати българският космически апарат "Люлин", който излетя за Марс. Те показват, че дозите радиация там са изключително високи и дори ще надвишат критичните нива, съобщиха от БАН.

Апаратът излетя на 14-и март на борда на ракетата "Протон-М". Той е част от руско-европейската мисия "Екзо-Марс", която трябва да осигури първата човешка мисия до Червената планета и да измерва радиацията, на която ще бъдат подложени космонавтите, а български студенти през миналата година пък получиха поздравления в международно състезание, организирано от НАСА, като станаха световни шампиони с изобретението "Умна ръкавица", чрез което може да се управляват дистанционно електронни устройства:

Използвайки силата на интернета на нещата около нас, ние можем да контролираме всичко в къщи, тоест телевизора, можем да си контролираме уредбата, компютъра.

#космос #Юрий Гагарин #полет #борд #ракета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"