Киев отложи за неопределено време плащането на дълга

Киев отложи за неопределено време плащането на дълга
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският парламент отмени времевото ограничение за мораториума върху изплащането на външния дълг, включително на дълга от 3 млрд. долара към Русия, предаде БТА.

Досега мораториумът бе в сила до 1 юли 2016 година. "На 1 юли настъпва срок, когато Украйна се задължава да изплати дълг и, поради тази причина трябва да бъде удължено действието на приетия по-рано закон (за мораториума)", посочи председателят на бюджетната комисия към парламента Андрей Гордеев.

В края на миналата година Украйна обяви, че няма да плати дълга си към Русия от 3 милиарда долара до крайната дата за погасяване на този кредит 20 декември. Москва обяви, че ще съди Украйна, ако не плати дълга си навреме. Киев отговори, че е готов за такова дело.

Руското министерство на финансите стартира съдебна процудера срещу Украйна в британски съд. Според руското финансово министерство Украйна в настоящия момент е в състояние на дефолт.

Днес се очаква официално украинският премиер Арсений Яценюк да подаде оставка. Той обяви намерението си преди дни, след разногласие в управляващата коалиция.

В началото на месеца американският президент Обама потвърди готовността за даване на Киев на трети транш от 1 млрд. долара от гарантирания заем, но след съставяне на правителство.

Това Обама е казал на среща с украинския президент Петро Порошенко, състояла се във Вашингтон.

Специално внимание на срещата беше обърнато на въпроса за скорошно съставяне на ориентирана към реформите коалиция и правителство на Украйна.

#Украйна #дълг #Русия #Върховна Рада #мораториум #съд #Петро Порошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"