Според левицата, ДОСТ залага на етнорелигиозни чувства и демонстрира това

Според левицата, ДОСТ залага на етнорелигиозни чувства и демонстрира това
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 Аз също смятам, че такова струпване, такъв тип поведение говори за елемент на провокативност при формирането на партията, залагаща на етнорелигиозни чувства, включително и в демонстрирането на това, заяви днес на брифинг председателят на БСП Михаил Миков в отговор на въпрос на БГНЕС.

Попитахме го каква трябва да е реакцията на официалните институции и на партии като БСП на провокацията, изразена в скандалната фраза на Семир Ялчън, гостът от Турция, изречена на учредителната конференция на новата партия ДОСТ. На първо място задължението е на правителството и на съответните служби, разбира се, и на органите на съдебната власт, посочи Миков.

Трудно ще може в тази ситуация да се натоварим с някаква отговорност опозицията, освен да заявим своята политическа позиция, продължи той. Дотук два пъти коментирах този въпрос и два пъти дадох политическа оценка- ще дам и трети път. Смятам, че едва ли демокрацията и представителството на българските граждани заслужават такъв тип провокативно отношение, каза той. Също така смятам, че тепърва трябва да има произнасяне на всички политически партии. На първо място отговорността е в институциите- президент, министър-председател, знаете, че там е и ГЕРБ. Продължаващата тишина е странна, обобщи Миков.

„Тревогата трябваше да настъпи още, когато беше проведена срещата на нашия премиер с Давутоглу с посредничеството на Местан”, отговори на същия въпрос на БГНЕС говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Любопитно щеше да бъде, ако парламентарната комисия по тези въпроси беше продължила своята работа, добави той. И да ви напомня кой беше първият, който реагира за закриването на комисията. Какви щяха да са резултатите от изслушването на министър-председателя за характера на разговорите и поеманите ангажименти, ако е имало такива, запита Мерджанов. Обсъдихме хода на отчетно-изборната кампания, първомайските чествания, говори в своето изложение Миков. Както и предстоящия съвет по национална сигурност.

Темата, която е предложена е много далеч от дневния ред на българските граждани- за киберсигурността. За нас тема на темите е демографската катастрофа, президентът я прие и обеща да свика консултативен съвет по този въпрос, но очевидно е забравена, смята Миков. За новата партия ДОСТ и нейните идеи той заяви, че няма никаква необходимост от свикване на Велико народно събрание- това не може да доведе до съществена ревизия на Конституцията, особено за унитарния характер на българската държава. Това е политически проект и българското общество е силно обезпокоено от тясното обвързване с една държава- Турция, категоричен бе той.

Повечето политически партии запазват мълчание. Ние определяме ДОСТ като част от дясното политическо пространство и ще е добре те да вземат отношение, посъветва Миков. Правителството прави опит да прехвърля тежест върху гражданите- независимо дали става дума за таксата смет или за нещо друго, продължи той. Трябва да се види докога българите ще могат да понасят това. Окончателно утвърдихме проекта на споразумението с „Прогресивна Русия”, който имаме намерение да подпишем този месец при посещението ни на техния конгрес този месец, каза Миков. Новите имена, номинирани за председател на партията са Атанас Зафиров, Петър Мутафчиев и Сергей Станишев, заяви Станислав Владимиров, организационен секретар на БСП.

Предупредихме, че сме против промените в закона за МВР, както и за очакваните стачки в синдикатите, не сме доволни, че управляващите искат да наложат закона силово, заяви Атанас Мерджанов. На този фон продължават гражданските акции по границата и противоречивите определения на премиера- хем се адмирират, хем се заклеймяват, посочи Миков. Това показва, че държавата отсъства от местата, които са рисковани за националната сигурност. Присъствието на съседна страна в новата партия ДОСТ е масирано, което може би очертава и политическия й профил, което не е естествено за една българска партия, отговори Миков на въпрос на медия.

Знакът в това отношение е очевиден и съвсем целенасочен. Оттук насетне е на ход държавната, съдебната власт, посочи той. Проф. Светла Бъчварова сама пожела да не се ползва от имунитет, обвинителният акт е готов, но продължаваме да изпитваме недоумение как този договор, подписан от нея, е продължаван с анекси, запита Миков по отношение на казуса с нея. Всяка политическа партия е автономна в политическите си партньорства, ние сме избрали лявоцентристка политика и на този етап е невъзможно да имаме общо с партиите от управляващото мнозинство, отговори той на друг въпрос.

Цялостното впечатление от форума на ДОСТ и фразата на госта Ялчън поражда тревожност относно същинските намерения, посочи Миков. Няма да коментирам и политиката на съседите, която почива на идеята на неоосманизма и особеното отношение към някои съседи и несъседи на Турция, където има етнорелигиозни компактни групи с мюсюлманско вероизповедание, продължи той. Такива проблеми нямаше преди години, когато кемализма беше възприет постулат от всички политически партии в Турция, каза Миков.

Днес има смесица от доктрината на неоосманизма и кемализма в тази страна и оттук нататък ще го чувстват все повече съседи на Турция, посочи председателят на БСП. В Странджа има отсъствие на държавност, както и в отговорните институции, което се запълва с киберсигурност, продължи Миков с чувство за хумор. В Северозападна България също имаше групи, които охраняват селата, напомни той.



#Михаил Миков #Атанас Мерджанов #Давутоглу #Турция #ДОСТ #Местан #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"