217398 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85968| EUR 1.95583| GBP 2.2621|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Парламентът пак не прие Закона за конфискацията

3 май 2012, четвъртък / 06:35; Коментари: 0
Send to Kindle
Парламентът пак не прие Закона за конфискацията
Предложението за прекратяване на заседанието бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и то бе прието с 96 гласа „за” и 4 „против”. Снимка: БГНЕС

Единайсет часа след началото на обсъжданията по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, малко преди полунощ, парламентът прекрати работата си по него, без да го приеме.

Предложението за прекратяване на заседанието бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и то бе прието с 96 гласа „за“ и 4 „против“.

Преди това в един момент заради разгорещените страсти в залата имаше предложение от Четин Казак да се прекрати заседанието.

„Страстите са разгорещени, умората си казва думата, бъркаме координатната система, влизаме в лични обяснения“, каза Казак, за да мотивира предложението си.

Той дори с ирония се обърна към депутатите от ГЕРБ да прекратят дебатите.

„Доказахте, че сте работливи, не сте банда безделници“, каза им депутатът. Предложението му обаче не бе прието.

Последният текст, който депутатите приеха, е член 51, който става 45. С него съдебният изпълнител може да поиска от МВР спиране от движение за срок до 3 месеца на моторно превозно средство, върху което е наложен запор.

Опозицията коментира, че в определението за моторни превозни средства не се включват самолетите и яхтите.

Проверяваното лице, когато има повдигнато обвинение или съответно влязъл в сила административен акт за административно нарушение, ще бъде проверявано, без да бъде уведомявано до момента, в който не бъде изпратено искане до съда за налагане на обезпечение на имуществото.

Това каза по-рано при обсъждането на закона правосъдният министър Диана Ковачева. Тя обясни, че причината е обстоятелството, че „на практика не се нарушават негови права в момента на проверката“.

Диана Ковачева гарантира, че няма как да има вечно проверявани хора, каквото обвинение в пленарната зала отправи депутатът от „Коалиция за България“ Мая Манолова.

„На практика има една година с удължаване до 6 месеца и нещата приключват до там – няма как да има вечно проверявани хора, освен ако вечно не им повдигат обвинения за различни престъпления“, каза тя.

Мая Манолова съзря пъклен план в това, че няма краен срок, в който комисията да приема по доклада на териториалния директор, и някой може да е вечният проверяван. Тя нарече закона „сериозен и опасен“.

Този закон може да бъде кръстен закон за унищожаване на българския бизнес, каза още Мая Манолова.

Законопроектът за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, стана един от най-скандалните, тъй като заради противоречията си депутатите не успяха да го приемат след няколко заседания на парламента, които продължаваха до малките часове на нощта.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: