Парламентът пак не прие Закона за конфискацията

Парламентът пак не прие Закона за конфискацията
Предложението за прекратяване на заседанието бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и то бе прието с 96 гласа „за” и 4 „против”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единайсет часа след началото на обсъжданията по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, малко преди полунощ, парламентът прекрати работата си по него, без да го приеме.

Предложението за прекратяване на заседанието бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и то бе прието с 96 гласа „за“ и 4 „против“.

Преди това в един момент заради разгорещените страсти в залата имаше предложение от Четин Казак да се прекрати заседанието.

„Страстите са разгорещени, умората си казва думата, бъркаме координатната система, влизаме в лични обяснения“, каза Казак, за да мотивира предложението си.

Той дори с ирония се обърна към депутатите от ГЕРБ да прекратят дебатите.

„Доказахте, че сте работливи, не сте банда безделници“, каза им депутатът. Предложението му обаче не бе прието.

Последният текст, който депутатите приеха, е член 51, който става 45. С него съдебният изпълнител може да поиска от МВР спиране от движение за срок до 3 месеца на моторно превозно средство, върху което е наложен запор.

Опозицията коментира, че в определението за моторни превозни средства не се включват самолетите и яхтите.

Проверяваното лице, когато има повдигнато обвинение или съответно влязъл в сила административен акт за административно нарушение, ще бъде проверявано, без да бъде уведомявано до момента, в който не бъде изпратено искане до съда за налагане на обезпечение на имуществото.

Това каза по-рано при обсъждането на закона правосъдният министър Диана Ковачева. Тя обясни, че причината е обстоятелството, че „на практика не се нарушават негови права в момента на проверката“.

Диана Ковачева гарантира, че няма как да има вечно проверявани хора, каквото обвинение в пленарната зала отправи депутатът от „Коалиция за България“ Мая Манолова.

„На практика има една година с удължаване до 6 месеца и нещата приключват до там – няма как да има вечно проверявани хора, освен ако вечно не им повдигат обвинения за различни престъпления“, каза тя.

Мая Манолова съзря пъклен план в това, че няма краен срок, в който комисията да приема по доклада на териториалния директор, и някой може да е вечният проверяван. Тя нарече закона „сериозен и опасен“.

Този закон може да бъде кръстен закон за унищожаване на българския бизнес, каза още Мая Манолова.

Законопроектът за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, стана един от най-скандалните, тъй като заради противоречията си депутатите не успяха да го приемат след няколко заседания на парламента, които продължаваха до малките часове на нощта.

#Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество #Парламент #депутат #Красимир Велчев #ГЕРБ #Четин Казак #МВР #Диана Ковачева #министър на правосъдието #Мая Манолова #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"