Барак Обама призна, че "Арабската пролет" в Либия е най-голямата му грешка

Барак Обама призна, че "Арабската пролет" в Либия е най-голямата му грешка
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Липсата на план за бъдещето на Либия след намесата на НАТО е най-голямата ми грешка, заяви президентът Барак Обама в интервю пред „Фокс нюз“, цитирано от световните медии.

"Вероятно това, че се провалих в плановете за това какво ще се случи след интервенцията в Либия, която смятам за правилна", каза той в отговор на въпроса какъв е най-големият му провал като държавен глава.

В последните седмици Обама на няколко пъти спомена намесата на НАТО в Либия, която доведе до свалянето и смъртта на полковник Муамар Кадафи през 2011 г.

"Социалният ред в Либия бе разбит", каза президентът в портретно интервю за "Атлантик". Той твърди, че страните от Европа и Персийския залив са настоявали за намеса въпреки неохотата му. "Но в последните десетилетия в такива обстоятелства се случва едно и също – хората ни притискат за действие и после не желаят да поемат никакви рискове."

Обама припомня, че САЩ са получили мандат от ООН, създали са коалиция за нападение, похарчили са около 1 млрд. долара и са избегнали големия брой цивилни жертви и въпреки това Либия е потънала в хаос.

Според него това се дължи не толкова на американците, колкото на пасивността на европейските им партньори. Британският премиер Дейвид Камерън "се разсея от други неща", а тогавашният държавен глава на Франция Никола Саркози "искаше да вдига шум около участието си във въздушната кампания, въпреки че ние бяхме елимирали въздушната отбрана и изградихме цялата инфраструктура" за намесата, коментира Обама.

Племенните отношения в Либия също са изиграли роля, тъй като разделението между различни сили в страната е попречило на американската армия да започне да обучава местните войници и да ги снабдява с ресурси.

 

#Барак Обама #Либия #НАТО #ООН #Муамар Кадафи #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"