Германия с план срещу данъчните оазиси

Германия с план срещу данъчните оазиси
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изтичането на огромно количество документи от панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека" показа как офшорни фирми са използвани за укриване на парите на богатите и могъщи хора и създаде неприятности за редица световни лидери, припомня Ройтерс, цитиран от БТА.

Шойбле каза пред обществената телевизия А Ер Де, че ако бъдат създадени международни регистри на собствениците на компаниите, ще бъде възможно да бъдат открити хората зад тези компании.

В Европейския съюз има решение за създаване на такъв регистър като част от директива за борба с прането на пари, която трябва да бъде въведена на национално равнище в средата на 2017 г., посочва Ройтерс.

Шойбле също напомни за споразумение за автоматичен обмен на данъчна информация, към което са се присъединили около 100 страни и което трябва да влезе в сила през 2017 г.

Изтичането на Панамските документи засилва натиска над други страни да се присъединят към това споразумение, каза Шойбле и уточни, че една от тези страни са Съединените щати.

Той смята, че страни като Панама и други данъчни оазиси трябва да бъдат включени в черен списък, ако не участват в автоматичния обмен на данни. Банковите надзорни органи в Европа започнаха проверки дали кредиторите са свързани с Панамските документи, но Шойбле каза, че германските банки до голяма степен са сложили нещата в ред и подчерта: "Постигнахме значителен напредък в последните години".

#Волфганг Шойбле #офшорни фирми #данъчна информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"