Статистиката отчете спад в индустрията и ръст на строителството

Статистиката отчете спад в индустрията и ръст на строителството
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Според НСИ през февруари индексът на промишленото производство, изчислен от сезонни данни, намалява с 0.2 на сто в сравнение с януари.

През февруари при календарния индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 2.1 на сто спрямо съответния месец на 2015 година. През февруари намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7 на сто, и в добивната промишленост - с 1.3 на сто, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение с 1 на сто.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарни данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 5.7 на сто, и в добивната промишленост - с 2 на сто, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" нарасна през февруари с 2,7% на месечна база, парирайки част от спада с 3,4% през януари. На годишна база обаче, строителството излезе на негативна територия за втори пореден месец от началото на годината, понижавайки се през февруари с 1,9% след спад с 0,9% през януари.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през втория месец на настоящата година. През февруари оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети нараства по съпоставими цени с 0,5% спрямо януари, когато стабилизира на ниво от края на 2015-а година, докато на годишна база оборотът в търговията на дребно нараства с 3,1% след повишение с 1,3% през предишния месец.

 

#НСИ #статистика #строителство #търговия #промишлено производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори