Заеми от роднини над 10 хил. лв. се декларират, напомнят от приходната агенция

Заеми от роднини над 10 хил. лв. се декларират, напомнят от приходната агенция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гражданите задължително трябва да декларират получените заеми от роднини в данъчната си декларация за доходите, ако тези кредити надвишават определена сума.

Декларират се само заемите, получени от близки, роднини, съпрузи, приятели и фирми, за които кредитирането не е основна дейност. Гражданите трябва да попълнят подоходна декларация, ако през 2015 г. са получили парични заеми, чийто общ размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2015 г. част от тях са непогасени.

На обявяване пред НАП подлежат и непогасени остатъци по получени заеми в периода от 2010 г. до 2015 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2015 г. е над 40 000 лв. Това изискване беше въведено тъй като често се случваше богати хора, чиито имоти и коли не отговарят на официалните им доходи да обясняват при ревизии, че са взели парите за луксозните покупки назаем. Затова вече се изисква кредитите да се посочват в годишните данъчни декларации за доходите.

Пред НАП гражданите трябва да обявят не само получените заеми, но и предоставените от тях. В декларацията за годишните доходи се посочват предоставените заеми през 2015 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на годината част от тях са непогасени. Заемите, които са предоставени през миналата и предходните пет години също трябва да се декларират, ако общият размер на непогасените остатъците към 31 декември 2015 г. е над 40 000 лв.

Получените или предоставените парични заеми се декларират в Приложение 11, което е неразделна част от годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица.

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за доходите е 3 май, тъй като 30 април е събота, а 2 май е официален почивен ден заради Великден. В същия срок трябва да се плати и дължимият данък. Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

 

#НАП #данъци #доходи #данъчна декларация #заеми #роднини #кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"