Отвориха специализирана синя стая за разпити във Варна

Отвориха специализирана синя стая за разпити във Варна
A A+ A++ A

Във Варна откриха специализирано помещение за провеждане на разпити на деца, свидетели или жертви на насилие. На откриването присъства и заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева- Русева.

Това е първата синя стая, построена от държавата с помощта на швейцарския народ по програма за сътрудничество. Министерството на правосъдието ремонтира и строи пет сини стаи и това наистина е първата в държавата. До сега има 14 сини стаи в страната, изградени от неправителствени организации. Нови стаи ще има в Ямбол, Враца, Козлодуй и в Плевен, заяви Русева.

Синята стая е специализирано помещение за щадящо изслушване на деца, където те да се чувстват спокойни и сигурни, без да преживяват стреса от разпитите в съдебна зала. Тя включва две помещения, които имат отделен вход. Свързва ги обща стена, част от която е с т. нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги психолози, педагози, социални работници, магистрати или други. Задържаните лица са в другото помещение.

#Варна #разпит #жертви #програма #министерство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »