В Йемен влезе в сила примирието

В Йемен влезе в сила примирието
A A+ A++ A

В полунощ днес в Йемен влезе в сила примирието, договорено между шиитските милиции и правителствените сили, и наложено с посредничеството на ООН.

Водената от Саудитска Арабия регионална коалиция, която повече от година воюва в Йемен срещу подкрепяните от Иран шиитски бунтовници, заяви, че ще спазва примирието, постигнато с посредничеството на ООН.

„По настояване на президента (Абд Рабу Мансур Хади) Арабската коалиция ще уважава примирието в Йемен, което започва в полунощ, но си запазва правото да отговори“ на всяка бунтовническа атака, се казва в изявление.

„Примирието влезе в сила и ние ще го уважаваме…докато хутите не го нарушат“, заяви пред репортери и генерал Мохамед Али ал-Макдаши. Повече от година регионалната коалиция, водена от Саудитска Арабия, подкрепя правителствените сили на йеменския президент Хади в борбата им срещу шиитските бунтовници, които завладяха голяма част от Йемен.

Подкрепяните от Иран шиитски бунтовници също изразиха готовност да свалят оръжията.
Хутите, лоялни на бившия йеменски президент Али Абдула Салех, изпратиха писмо до ООН, в което съобщават, че ще "прекратят сухопътните, морските и въздушните военни операции" на територията на Йемен.
Специалният посланик на ООН Исмайл Оулд Шейх Ахмед приветства установеното примирие в страната и призова всички воюващи в конфликта страни да го спазват.

„Моля всички страни и международната общност да останат непоколебими в подкрепа на това прекратяване на враждебните действия, за да бъде първата стъпка към връщането на Йемен към мира. Това е критично, спешно и много необходимо. Йемен не може да си позволи загуба на още животи“, заявява мавританският дипломат.

#Йемен #примирие #ООН #шиити #хути

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"