Безработни дават измислени данни при сключване на еднодневни договори

Безработни дават измислени данни при сключване на еднодневни договори
A A+ A++ A

Безработни дават измислени ЕГН-та или имена, когато сключват еднодневни трудови договори за бране на земеделска реколта. Това са установили от Главната инспекция по труда при анализи на въведените през 2015 г. еднодневни договори.

Анализът, изготвен за социалния министър Ивайло Калфин, ще бъде обсъден в понеделник на тристранка.

Хората лъжели за данните си от страх да не ги лишат от помощи за безработица или социални помощи, въпреки че според Кодекса на труда при работа на еднодневен договор тези права не се губят, пише в анализа. Фалшивите ЕГН-та обаче пречели на работодателите да внесат коректно осигуровките за пенсия и те няма да бъдат взети предвид при изчислението на пенсиите им в бъдеще.

Други безработни пък направо отказвали да сключват еднодневни договори, за да не си загубят социалните помощи, пише още в анализа на Румяна Михайлова. Страховете на хората се засилвали от това, че трябва да декларират пред бюрото по труда колко пари са получили от еднодневни договори. Заради това се предлага това задължение на безработните да отпадне.

81 000 еднодневни договори са били заявени от земеделски производители през втората половина на 2015 г., когато текстовете за тях влязоха в сила. От тях не са били употребени около 8000 договора, информира "24 часа".

Еднодневните договори бяха въведени миналата година, за да могат безработни да бъдат наемани легално за кампании по бране на плодове и зеленчуци. При тях се внасят осигуровки, но хората не губят право на помощи.

#ЕГН #безработни #Ивайло Калфин #договор #помощи #безработица #анализ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »