Професионализмът на членовете на СЕМ е по-важен от агентурното минало, заяви Мариана Бояджиева

Професионализмът на членовете на СЕМ е по-важен от агентурното минало, заяви Мариана Бояджиева
A A+ A++ A

Предложението при избора на новите членове на СЕМ да се вземе предвид тяхното агентурно минало създава нови разделителни линии в обществото и не формира обществено доверие към този важен регулаторен орган, а внася допълнително напрежение в момент, в който двама от неговите членове са с изтекъл мандат. Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ Мариана Бояджиева, заместник-председател на комисията по образование в парламента. По думите й, по-важен е професионализмът на кандидатите. С така разписаните срокове вероятно в края на април ще е възможен избор на новите двама членове на СЕМ от парламентарната квота, прогнозира Бояджиева.

За да се намали риска от объркване, хаос и неясноти около новите програми и учебници по-разумно е приложението на новия образователен закон да бъде отложено с една година, заяви Мариана Бояджиева. Основните аргументи на опозицията в лицето на БСП са в няколко посоки: държавите образователни стандарти, които е трябвало да се изготвят заедно със закона, са забавени, има сериозна обществено напрежение около учебните програми по история и литература, както и около учебниците за първи и пети клас.

Мариана Бояджиева припомни, че реално учениците в тези класове ще започнат учебната година със старите учебници, които няма да покриват учебната програма. Учениците от пети клас ще ползват работни листове от учителите и ли ще ползват учебниците за седми клас.

Друг проблем, върху който левицата акцентира , е предстоящата промяна в завършването на основното образование след седми клас. Общините трябва да решат кои училища ще останат основни, кои ще бъдат обединени, а професионалните гимназии ще преминат към общините и общините с по-малки ресурси ще срещнат затруднения в процеса на това преминаване, посочи Мариана Бояджиева.

#СЕМ #член #доверие #орган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"