Спецоперацията в Брюксел приключи - засега! Властите подозират, че има още активни терористични клетки

Спецоперацията в Брюксел приключи  - засега! Властите подозират, че има още активни терористични клетки
ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Белгия подозират, че в Брюксел има още терористични клетки, въпреки вчерашните арести на 6 души, свързани с атентатите. В столицата днес отново имаше полицейски акции.

Десетки коли на специалните части за борба с тероризма вече се изтеглят от квартал Етербек, където няколко часа този следобед протичаше поредната акция в издирване на заподозрени. По всичко личи, че тя е приключила, макар периметърът все още да е ограничен от полицията. Според полицейски източници, бил е щурмуван апартамент, но вътре не е имало никой. Засега няма данни от прокуратура коя е била целта, съобщава БНР.

Правителството на Белгия заседава извънредно заради реформи в бюджета, но след 6-те ареста на заподозрени терористи снощи бе проведен и съвет по сигурността. На въпрос на журналисти защо в Брюксел се запазва третата степен на терористична заплаха, след като бяха арестувани толкова много от заподозрените, вътрешният министър Ян Ямбон отговори: "Все още Абрини не е идентифициран като мъжа с шапката, това още не е потвърдено. Той е важна част от разселването и важна терористична клетка. Но може би има и други клетки, които са активни на наша територия".

Мохамед Абрини е близък приятел на братята Абделслам от квартал Моленбек, като той ги е карал с автомобил за извършването на атентатите в Париж през ноември миналата година. Другият ключов арестант Осама Крайем вече е установен като гражданин на Швеция от сирийски произход. Завърнал се в Европа от Сирия с фалшив паспорт, представяйки се за бежанец. Той е подозиран като втория атентатор за взрива на метрото в Брюксел, както и за връзки с организатора на Парижките атаки Алделхамид Абауд – белгиец, верен на "Ислямска държава".

Прокуратурата потвърди за задържането на 6-ти човек снощи в квартал Андерлехт. Това е Билал ел Махухи, белго-мароканец, родом от Брюксел, съобщи правосъдния министър Кун Хенс. Той има 5-годишна присъда за терористична дейност в рамките на мащабно дело срещу организацията "Шариат за Белгия" и е един от джихадистите пътували до Сирия. Ролята му в йерархията на атентаторите остава неясна.

#Брюксел #спецакция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"