"Спонсорирането" на Саркози от Кадафи било фалшификация

"Спонсорирането" на Саркози от Кадафи било фалшификация
Саркози и Кадафи заедно в Париж през декември 2007 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Преходният национален съвет (ПНС), който управлява Либия след падането на Муамар Кадафи, заяви днес в Триполи, че писмото, с което се обещава либийско финансиране на предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г, изглежда фалшификация.

"Според нас писмото е лъжливо и фалшифицирано", заяви пред медиите ръководителят на ПНС Мустафа Абдел Джалил, цитиран от АФП и БГНЕС.

Писмото бе публикувано от информационния сайт Mediapart, според който в него се давало да се разбере, че либийският режим е готов да финансира предизборната кампания на Саркози през 2007 г. с 50 милиона долара.

„Ние видяхме писмото и в либийските архиви не намерихме никакво споменаване на такова писмо", подчерта Абдел Джалил.

Никола Саркози, който води тежка предизборна битка за втори президентски мандат, вече обяви, че ще съди електронната медия „Медиапарт" за публикуваната статия, че либийският лидер Муамар Кадафи е спонсорирал предизборната му кампания през 2007 г.

Президентът Саркози окачестви публикацията като "подлост" и депозира жалба срещу Mediapart за "фалшифициране и ползване на фалшификати".

„Твърдението на „Медиапарт" е груба лъжа. Съществува морал, и този, който лъже, трябва да бъде наказан от правосъдието," заяви Никола Саркози.

Парижката прокуратура започна разследване. Двама високопоставени служители в режима на Кадафи, включително бившият ръководител на разузнавателните служби Муса Куса, заявиха, че този документ е фалшификат.

#Либия #Муамар Кадафи #Никола Саркози #атомна електроцентрала #ядрена енергетика #„Лез енрокс" #Триполи #Париж #Бернар Кушнер #„Медиапарт"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници