Екоминистерството предупреждава за възможни повишения на речните нива

Екоминистерството предупреждава за възможни повишения на речните нива
БГНЕС
A A+ A++ A

Днес на много места в Западна и в Централна България, а до вечерта на места и в Източна ще има краткотрайни валежи от дъжд. Количествата ще са до 5-10 л/кв.м, в отделни райони валежите ще са интензивни, с количества около и над 10-15 л/кв. м, по данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН). През нощта срещу неделя ще превали и прегърми главно в Централна, Северна и в Източна България, количествата на валежите ще са от 2-3 до 10-12 л/кв. м.

В неделя също ще има превалявания и гръмотевици. По-интензивни ще са валежите в Южна и Източна България, количествата ще са около и над 10-15 л/кв.м. В северозападните и крайните югозападни райони валежите ще са до 1-2 л/кв.м. През нощта срещу понеделник валежи ще има главно в Западна и Южна България - до 5-8 л/кв.м, в Родопите - повече. В понеделник условия за превалявания все още ще има в западните райони и в Централна, Северна и Североизточна България с количества - от 1-2 до 10-12 л/кв.м. През денонощието от 8 ч. на 7 до 8 ч. на 8 април речните нива в цялата страна са се понижавали или са останали без съществени изменения, уточниха от МОСВ.

Повишения са регистрирани на отделни измервателни пунктове. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: Искър – при гр. Нови Искър, Росица при Севлиево и Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), Марица и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн), Струма – долно течение (Западнобеломорски басейн).

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН: Дунавски басейн: От следобедните часове днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни повишения на реките в целия басейн. По-значителни повишения се очакват в периода 10-12 април във водосборите на реките Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества на 9, 10 и 11април ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. От днес водните нива в целия водосбор рязко ще се повишат. Очаква се повишенията да продължат до 10 април и да са по-значителни в горното течение на основната река и по притока й Стара река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 9, 10, 11 и 12 април ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата ще продължат плавно да се понижават. В периода 10-13 април ще има значителни повишения във водосбора - първият ден главно в горните части, а от 11 април - и в долните. По-съществени повишения се очакват във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес нивата на реките в басейна ще останат без съществени изменения. На 10 и 11 април, вследствие на прогнозирани валежи се очакват краткотрайни повишения на нивата в целия басейн.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни повишения в поречия Тунджа и Марица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества във водосбора ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения на нивата на наблюдаваните реки в басейна.

#МОСВ #НИМХ - БАН #речни нива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"